Despre mine

Vasile Floroaia

Blogs Home » Life » Culinar » Facefood

Facefood

Haideti sa facem cel mai mare blog cu retete culinare si tot ce tine de bucatarie! Acesta este un blog unde poate scrie oricine are o reteta culinara cu poze originale, sfaturi culinare si tot ce tine de bucatareala. Cine vrea sa scrie pe acest blog trebuie sa lase un comentariu cu numele si adresa de email, pentru a va da autorizatia. Va astept cu drag!

Articole Blog

01. Mici gratinati - Nov 6, 2014 6:58:00 AM
Mititeii sau micii sunt un fel de mancare romaneasca , dar nu numai, ei regăsindu-se și în meniul grecilor, sârbilor, croaților, turcilor și al bulgarilor.
Micii se servesc ca o gustare între mese la o halbă de bere,  ca ...aperitiv, ori ca fel de mâncare principal.Voi alegeti !
De obicei sunt mâncați cu muștar.Dar oare altfel....nu sunt la fel de gustosi ?
Eu zic ca DA !




INGREDIENTE : 




500 g mici
150 g cascaval felii
100 g sunca taraneasca
300 ml smantana
100 g cas oaie ( cascaval razuit)
1  galbenus
1 lingura pesmet
seminte de rodie( pt ornat)
sare
piper


MOD de PREPARARE :

Pregatim grill-ul pentru fript micii, il punem pe aragaz si coacem mici bine, pe toate partile, apoi ii luam si ii punem pe o farfurie.
Pregatim feliile de sunca si de cascaval, punand cate o felie de cascaval peste cea de sunca si apoi cate un mic, pe care il rulam in cele doua felii. Prindem cu o scobitoare sa nu se desfaca.
Pregatim vasul in care ii vom da la cuptor, ungandu-l putin si presarand pesmet in strat subtire. Asezam micii rulati in vas.







Separat, intr-un bol, amestecam smantana, galbenusul si casul ras , apoi rasturnam compozitia peste rulourile cu mici.
Nivelam cu ajutorul unei spatule si presaram deasupra, putin pesmet.






Dam vasul la cuptorul dinainte incalzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.
Dupa ce mici sunt gata gratinati, servim cate doua bucati de portie, alaturi de sosul din vas si cateva bobite de rodie.
Nu am considerat ca ar fi necesar si o alta garnitura- daca doriti,puteti sa serviti ce va place- dar o salata verde, merge excelent.



Pofta mare sa aveti !
02. Socata - May 24, 2014 8:00:00 AM


Azi mergand la servici am observat ca deja a inflorit socul.
Iata o reteta de socata asa cum o pregatesc eu de ani de zile si ne place tare mult.
Nu fierb nimic.Nu folosesc drojdie pentru fermentare.

Ingrediente:
15-20  flori de soc proaspat culese
10 l apa
1 kg de zahar
2-3 lamai

Mod de preparare:
Florile de soc se spala.Int-un vas de sticla sau inox  care se poate acoperi se pune apa,zaharul, feliile de lamaie si florile de soc.Acoperim vasul si-l lasam intr-un loc insorit 5-6 zile.Mai amestecam in aceste zile pentru a ne asigura ca se va topi tot zaharul.Stercuram apoi socata si o pastarm la rece.
Este deosebit de racoritoare in zilele fierbinti.







03. Prajitura cu capsuni - May 23, 2014 6:00:00 AM

 

Ingrediente:
Blat:
10 oua,10 linguri de apa,10 linguri de ulei,12 linguri de zahar,3 linguri de cacao,12 linguri de faina si un praf de copt.
Crema:
750 ml lapte,2 plicuri budinca de capsuni,10 linguri de zahar, 400 gr branza de vaci,1 lingura esenta de capsuni Dr.oetqer
Decor:400 ml frisca,capsuni proaspete.
Mod de preparare:
Blat:
Albusurile se bat spuma impreuna cu apa.Cand spuma este tare se aduga zaharul si batem pana cand se topeste zaharul,apoi adaugam uleiul pe rand cate o lingura si apoi galbenusurile.
Faina,cacaua si praful de ocpt se incorporeaza in compozitie amestacand usor cu o lingura sau paleta.
Intr-o tava dreptunghiulara se toarna compozitia si se coace la foc mediu 30-35 min.
Se scoate din tava si se lasa la racit dupa care se taie pe mijoc pe orizontala pentru a aobtine doua foi.
Crema:
 Laptele ,praful de budinca si zaharul se fierb.Cand budinca este gata se adauga branza se amesteca bine si se lasa la rece,insa nu o lasam sa se intaresca de tot,o amestecam din cand in cand.


Pentru asamblare se pune in tava de copt o foaie din cele doua,o insiropam putin cu sirop aromatizat cu esenta de rom(sau cum doreste fiecare) turnam crema rece,care inca nu a apucat sa se intareasca foarte tare.Asezam peste crema a doua foaie pe care o insiropam si o acoperim cu folie.se lasa la rece 2-3 ore.
Rasturnam prajitura pe platou si o decoram cu frisca si cu capsuni.


04. Tort cu menta si crema de iaurt cu capsuni - May 22, 2014 6:32:00 PM




Aveam in frigider 2 caserole cu capsuni care trebuiau folosite la ceva.M-am gandit la un tort usor,racoros.Mi-am amintit ca am facut mai in toamna -iarna ,nu mai stiu,candva,o glazura oglinda care era fantastica.Acum chiar a iesit minunata,chiar oglinda,se vad macii din decor oglindindu-se si cerul.

Ingrediente:
Blat:
7 oua
400 gr zahar
250 gr margarina
500 gr faina
1 plic praf de copt
menta proaspata(eu am avut un bol -de supa-de frunze tocate marunt)
Crema:
400 gr capsuni
200 gr zahar
 1 plic gelatina(15 gr)
500 gr iaurt de capsuni
400 gr frisca
Glazura oglinda:
Stiu ca am gasit acesta glazura la mai multe persoane,dar eu am pastrat cantitatile pe care am vazut ca le-a folosit si Laura Adamache.Pentru marimea tortului meu sunt cantitati ideale.Dac aveti un tort mai mic,ce va ramane pastrati la frigider si o reincalziti foarte putin.
175 ml apa
150 ml frisca lichida
225 gr zahar
70 gr cacao neagra
10 gr gelatina

Mod de preparare:
Margarina se freaca spuma impreuna cu  300 gr zahar.Adaugam pe rand cate un galbenus pana le incorporam pe toate.Adaugam faina si praful de copt si omogenizam.

Albusurile se bat spuma la care adaugam restul de 100 gr zahar si la final menta.
Incorporam albusurile in amestecul de galbenusuri .

Am copt blatul intr-o forma rotunda de tort de 30 cm.
Blatul copt si racit se taie pe jumatate

Crema:
Capsunii curatati de frunzulite se taie in bucati si se fierb 5 min impreuna cu zaharul.Lasam apoi sa se raceasca fructele.
Gelatina hidratata si topita se amesteca cu fructele fierte si cu iaurtul de fructe.In frisca batuta spuma se adauga amestecul de iaurt .
Blatul asezat pe platou,se aseaza in jurul lui inlelul detasabil al tavii de copt.Punem crema si nivelem bine.

Acoperim cu a doua foaie de blat,presam usor si dam la rece cateva ore.
Eu intotdeauna pastrez pentru  deasupra partea care a fost pe hartia de copt deoarece este perfect dreapta.

Glazura oglinda:
Apa,zaharul,cacaua si frisca se pun pe foc si se fierb doar atat cat sa se topeasca zaharul.
Strecuram glazura pentru a nu avea surpriza ca ne raman cocoloase de cacao.Cu cat avem o cacao mai neagra cu atat glazura va fi mai perfecta.Lasam sa se racoreasca destul de mult,atat cat inca sa fie foarte fluida.Gelatina hidratata si topita se adauga la restul amestecului.
Se toarna usor din mijlocul tortului si o lasam sa se scurga usor pe margini.Nu mai trebuie atinsa cu nimic .
Cel mai bine este sa asezam tortul pe un gratar care sa fie pus deasupra unei tavi mai mari de unde sa putem recupera ce curge.Eventual mai punem pe marginile tortului pe unde au ramas spatii  neacoperite de glazura.
Am lasat tortul asa cam 30 min dupa care l-am transferat din nou pe platou.




05. Tort cu capsuni - May 26, 2013 1:55:00 PM


 Ingrediente:
Blat:
6 oua
6 linguri de apa
6 linguri de zahar
10 linguri de faina
2 linguri de cacao
1 plic praf de copt
Crema:
5 oua,
200 gr zahar
30 gr gelatina
500 ml lapte
30 gr amidon
500 gr frisca
1 esenta de vanilie
capsuni taiate cuburi
Glazura de capsuni
500 gr capsuni
200 gr zahar
1/2 plic gelatina(6 gr)

Mod de preparare:
Blat:
Albusurile impreuna cu apa si praful de copt se bat spuma tare.Se adauga zaharul si apoi galbenusurile.Cand s-a topit zaharul,se incorporeaza cacaua si faina amestecand usor.
Coacem blatul in forma rotunda 45-50 min.
Cand este rece se taie in doua parti.
Crema:
 Ouale se amesteca pana se obtine o crema ,se adauga laptele,esenta si amidonul si se pune la bain-marie pana se ingroasa.Se lasa sa se raceasca bine si apoi se amesteca cu frisca batuta.Gelatina hidratata se topeste si apoi se incorporeaza in crema.
In forma in care s-a copt tortul sau punem doar cercul pe un platou si asezam prima foaie de blat,asezam de jur imprejur jumatati de capsuni cu partea taiata inspre exterior,apoi jumatate din crema si capsuni taiate cuburi.Se pune al doilea blat se aseaza din nou jumatati de capsuni cu partea taiata inspre exterior.Se pune restul de crema si iar bucati de capsuni.





Dam la frigider cateva ore.Eu l-am lasat pana dimineata.
500 gr capsuni se lasa de seara pana dimineata cu 200 gr zahar.
Punem in blender capsunele cu zaharul,adaugam si gelatina hidratata si topita. Punem amestecul peste crema care s-a intarit la rece. Mai lasam 3-4 ore la rece. Glazura nu se va inchega foarte tare,atunci cand vom scoate cercul va curge putin pe margini.
Scoatem tortul din forma in care l-am lasat la rece .



06. Chec de cacao si crema de iaurt cu cirese - Jan 29, 2013 8:00:00 AM


Ingrediente pentru 2 checuri
6 oua
6 linguri de apa
 6 linguri de ulei
 8 linguri de zahar
12 linguri de faina
 2 linguri de cacao
 1 praf de copt
Crema:
 200 ml frisca lichida
450 gr iaurt
1 plic de gelatina( 15 gr)
3 linguri de zahar pudra
400-500 gr cirese fara samburi(eu am avut in congelator)
Sirop:
200 ml apa,100 gr zahar,
1 esenta de rom
 Mod de preparare:
Albusurile impreuna cu apa se bat bine, se adauga zaharul si se bate bezeaua pana se topeste zaharul.
 Adaugam uleiul si galbenusurile.Incorporam in amestec amestecand usor apoi si cacaua,faina si praful de copt.

 se imparte in doua si se pune in doua tavi de chec cu fund curbat tapetate cu hartie de copt.
 Se coc la foc mic 35 min.

 Se rastoarna,se indeparateaza hartia si se lasa sa se racesca blaturile.
 Crema:
 Frisca se bate bine. Gelatina se hidrateaza in 3-4 linguri de apa apoi se topeste pe bain-marie si se adauga in iaurt si apoi se amesteca impreuna cu frisca  batuta si  ciresele fara samburi.
Taiem checurile in jumatate pe orizontala.
 In formele in care am copt checurile punem folie alimentara,punem partea de desupra  o insiropam,punem crema pe care am impartit-o in doua,pentru a fi pentru ambele checuri.Deaupra punem parea care la coacere a fost in tava,insiropam si acesta parte si acoperim cu flole si lasam la frigider cel putin 2 ore.
 Dupa acest timp scoatem checurile din tava si din folie si le acoperim cu ciocolata topita amestecata cu putin lapte pentru a fi mai fluida.Eu am scapat un strop prea mult lapte si a fost cam lichida ciocolata mea.
 Decoram cu putina frisca si cirese confiate.


07. Casuta de turta dulce - Dec 28, 2012 6:40:00 PM


De mult imi doream sa fac si eu o casuta de turta dulce.Timpul necesar nu a fost,ba nu gaseam o reteta de turta dulce care sa-mi placa.Cred ca nici nu am cautat bine,ma rog...cert este ca anul acesta m-am hotarat sa realizez si eu o casuta ca prima incercare.Acum stiu sigur cum trebuie facuta data viitoare.Am vazut pe unde am gresit,cat timp real este necesar pentru a realiza ceva frumos.Stiu ca nu e prea grozava casuta mea,dar ca o prima incercare cred ca merge.Sa va spun ca e realizata cam in 3 ore din momentul in care m-am apucat de copt formele.Deci nici macar prea mult timp nu am avut la dispozitie.

Ingrediente pentru aluat:
Reteta am gasit-o la Anastasia,mi s-a parut in regula si am facut si eu la fel.
1 kg faina alba
400 gr zahar pudra
400 gr miere
4 oua
200 ml ulei
1,5 lingura bicarbonat
1lingurita scortisoara
2 linguri de cacao
 Pentru ansamblat:
200 gr ciocolata alba
Pentru decor:
galzura alba din:1 albus de ou si 300 gr zahar pudra si 1 lingurita zeama de lamaie.
Cateva stixuri de ciocolata,braduti din pasta de lapte praf,nuca de cocos

Mod de preparare:
Ouale se amesteca cu mierea ce a fost putin incalzita impreuna cu uleiul.
Amestecam toate ingredientele uscate impreuna si apoi adaugam si oulale cu mierea.

Se framanta bine,se impacheteaza in folie alimentara si se lasa la frigider 24 de ore.Pentru a realiza casuta am pregatit mai intai sabloanele necesare.
Am intins foi de 3-4 mm grosime,le-am asezat pe tava pe care am pus mai inainte hartie de copt.
Se decupeaza formele dupa sabloane si se coc 10 min  la foc mediu.







 Dupa ce s-au racit formele coapte am inceput ansamblarea casutei. Am imbinat casuta cu ciocolata alba topita si mentinuta calda cat timp am lucrat.
Am folosit ca sprijin cateva bete de frigarui si niste turta dulce pana s-a intarit ciocolata.

Acoperisul l-am faut si eu ca si Anastasia din foaie de napolitana,in primul rand ca este mult mai usor si nu riscam sa daram tot ce muncisem.
Am decorat apoi cu glazura din albus de ou.




08. Cozonac tort cu dovleac - Dec 3, 2012 8:41:00 AM

Ingrediente:
pt aluatul dospit: 500 g faina, 200 ml lapte, 100 g piure de povleac(dovleac fiert si pasat), 50 g zahar brun( se poate inlocui cu zahar alb), 50 g unt topit, 1 ou, coaja rasa de portocala, sare, 30 g drojdie
pt crema: 100 g  piure de povleac, 100 g zahar brun, 50 g unt,  scortisoara(dupa plac)

 Mod de preparare: Drojdia se pune in laptele caldut si se lasa 10 min. Faina se cerne, se adauga laptele, untul topit, zaharul, oul batut, sarea, coaja de portocala,  piureul de dovleac si se framanta bine. Sa acopera si se lasa la dospit.
Untul se freaca cu zaharul si piureul de dovleac. Se adauga scortisoara dupa gust. 
Aluatul dospit se imparte in 8 parti egale. Fiecare se intinde in aprx. 25x15 cm, se unge cu crema de dovleac si se suprapune cate doua. Se ruleaza, obtinandu-se astfel 4 rulouri. Fiecare rulou se taie in 6 bucati, cele de la margine drept, iar cele din minjloc in forma de trapez. Forma rotunda de tort,de apx.26 cm, se tapeteaza cu hartie de copt. Aluaturile taiate de pe margine se pun in mijloc, in forma de floare, iar cele trapezoidale de jur imprejur. Se lasa la dospit inca 20 de min, apoi se coace in cuptorul preincalzit, la 180 grade, tipm de 30 de minute. 


 


 
09. Rondele de rechin cu relish de rosii - Oct 12, 2012 5:59:00 PM
Rechinul... ce ati zice daca in loc sa ne manance el pe noi, il savuram noi pe el ? :))





Ingrediente pentru 2 persoane:

4 rondele de rechin
sare
piper
3 linguri de ulei de masline

 Relish-ul consta in bucati de legume(mai rar fructe) gatite intr-un sos care se adauga peste diverse preparate din carne.Este confundat deseori cu chutney-ul dar nu este acelasi lucru.Relish-ul se gateste, in timp ce chutney-ul se adauga peste preparate in stare aproape cruda.

Ingrediente pentru relish de rosii:

250 g rosii cherry coapte,taiate in sferturi
4 cepe verzi,curatate si tocate
1 lingurita de zahar tos
otet de vin alb pentru stropit
cimbru
patrunjel

Mod de preparare rondele de rechin:

Se spala pestele ,se usuca cu un prosop de bucatarie,se sareaza si se condimenteaza.
Incingem uleiul de masline intr-o tigaie de teflon si punem pestele la prajit ,la foc mic ,pe ambele parti pana se rumeneste usor.
Carnea este  foarte suculenta si aromata.

Mod de preparare relish:

Adauga in tigaie curata 1 lingura de ulei de masline si caleste rosiile si ceapa verde timp de un minut.Pune zaharul si stropeste cu otet de vin.Lasa tigaia la foc mare un minut sau doua,pana se evapora otetul si rosiile se inmoaie putin,dar isi pastreaza forma.
Adauga patrunjel ,cimbru si asezoneaza bine.

Pune fileurile de peste,pe farfurii calde si serveste cu sosul de rosii.

Delicios !
Pofta buna.

http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/
10. Tort "BIKER DE DUMINICA" - Oct 7, 2012 9:39:00 AM








Acest tort a fost facut pentru un mare iubitor de motoare.Nu ma pricep prea bine la modelat acest fel de decor,dar l-am facut cu mare drag asa cum m-am priceput.Motociclistul sarbatorit l-a dichisit imbracand o papusa(baiat) in pasta de lapte praf.
Sarbatoritul a fost foarte incantat,cel putin asa mi s-a spus si chiar el mi-a lasat un mesaj ca a fost foarte frumos si mai ales foarte bun,ceea ce conteaza la fianl,gustul.
Ingrediente:
3 blaturi dreptunghiulare din cate 6 oua fiecare dupa reteta pe care o gasiti la aproape toate torturile mele.Este o reteta sigura de blat pufos care imi iese foarte bine si o pregatesc in general.
Crema:
5 plicuri de budinca de vanilie,
1,5 l lapte
15 linguri zahar
1 esenta de vanilie
1 kg frisca lichida


Am fiert budinca cu laptele si zaharul,la final am adaugat si esenta de vanilie,dupa care am acoperit cu folie si am lasat sa se raceasca.Am mixat bine budinca rece apoi am adaugat frisca si am batut crema pana adevenit spumoasa.
Tortul l-a umplut cu acesta crema si bineinteles tot cu acesta crema l-am si imbracat si decorat pe deasupra.



Placuta de ciocolata imita putin sigla pe care o au motociclistii  la clubul din care face parte si sarbatoritul.
11. Ceafa de porc la tigaie - Oct 3, 2012 2:30:00 PM
Este atat de rapida, frageda si gustoasa...


 

Ingrediente :

4 bucati ceafa de porc cu os
2 lingurite de mustar bun
sare,piper,boia si cimbru
4 linguri cu ulei de masline

Spalam carnea si o frecam bine cu condimente si mustar  .O lasam deoparte pentru o ora .
Intr-o tigaie de teflon ,incingem uleiul de masline si punem carnea la foc mic,o lasam sa se caleasca pe o parte 5 minute si pe celalata parte alte 5 minute.
O sa-si lase un sos delicios pe care il servim peste carne .


Pofta buna !

http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/
12. Pulpe de gaina in stil toscan - Sep 28, 2012 10:23:00 AM
Daca aveti oaspeti si vreti sa le faceti o surpriza cu un preparat rafinat...
Reteta o am de foarte multa vreme luata din revista Ioana.






Ingrediente:
4 pulpe de gaina bio :)
2 aredei grasi(rosu si verde)
200 ml vin rosu
250 g masline negre fara samburi
1 conserva cu rosii
4 catei de usturoi
2 cepe mici
2 lingurite de busuioc uscat
2 linguri zeama de lamaie
1 lingurita boia iute
1 lingurita praf de curry
sare si piper
200 ml supa de gaina de unde au fiert pulpele
ulei de masline

Mod de preparare:

Pulpele de gaina spalate si parlite putin la flacara de la aragaz pentru a elimina perisorii, le punem la fiert pana in momentul in care carnea este aproape fiarta.Spre sfarsitul acestui proces de fierbere adaugam sare.
Incingem cuptorul.
Pregatim un amestec din ulei de masline,busuioc,suc de lamaIe,boia si curry.
Asezam pulpele(eu le-am taiat in doua) intr-o tava si turnam amestecul peste ele.Dam la cuptor pentru 10 minute.
Intre timp spalati ardeii ,taiati-i cubulete,curatati ceapa si usturoiul si taiati-le cubulete.
Maslinele le trecem printr-un jet de apa rece si apoi le scurgem.
Scoatem tava de la cuptor si adaugam supa de gaina,maslinele,ardeii,ceapa,rosiile cubulete si usturoiul.
Condimentam si mai lasam la cuptor pentru inca 20-25 de minute.
Turnam vinul si peste inca 15 minute este gata.
Pulpele vor avea la final un gust exceptional si carnea se va rupe fasii.

Servim mancarea ornata cu patrunjel tocat alaturi de un pahar de vin rosu!

Acest fel de mancare se poate pregati si cu pulpe de pui pe care nu le mai dam in fiert.

In supa ramasa, de la pulpele fierte, am aruncat 8 morcovi foarte mici,mai mari nu au crescut la tata in gradina,:))un pastarnac,o ceapa,cateva galuste,patrunjel si... gata primul fel de la pranz.:))

http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/ 

Pofta buna!





13. Salata de paste cu piept de pui si mango - Sep 17, 2012 3:34:00 PM
Va somez sa preparati aceasta minunata salata-completa cu maxim de vitamine si proteine care, cu fiecare ingredient adaugat,fiecare condiment deschide calea spre noi si noi imparatii ale gustului !


Ingrediente:

300 g paste penne rigate
1 piept de pui (500 g)
2 lime (lamai verzi)
1 salata iceberg
1 fruct mango
1 ardei rosu gras
1 ardei iute verde
2 cepe verzi
patrunjel
ulei de masline
sare si piper proaspat macinat, amestec(rosu,alb,negru,verde)


Mod de preparare:

Pieptul de pui spalat,uscat si asezonat cu sare si piper mix se pune la fript(prajit) intr-o tigaie de teflon in cateva linguri de ulei de masline,la foc mediu.Se frige pe ambele parti cateva minute.
Pastele se fierb al dente in apa cu sare si un strop de ulei.Se scurg si se trec prin jet de apa rece.
Intr-un bol mare adaugam salata iceberg, ceapa verde si ardeii taiati in fasii subtiri,oblice.
Mango se taie in doua pe lung ,pe langa sambure,se cresteaza fructul in patratele si cu ajutorul unui cutit ascutit decupam cubuletele pe care le punem in bol.
Pieptul de pui se taie fasii iar patrunjelul se toaca marunt;le adaugam si pe ele in bolul mare.
Preparam un dressing din zeama de lime (daca lime-ul nu are suficienta zeama apelati la o lamaie mare zemoasa), ulei de masline extravirgin (cam 100 ml.),sare si piper mix.Amestecam si adaugam jumatate din el peste paste si le amestecam usor, iarjumatate peste legume si piept,in bol.
Pastele asezonate le amestecam usor cu legumele din bol .

Dupa gust, mai putem adauga sare,piper,ulei de masline sau zeama de lime.

Aceasta salata este un deliciu si nu va puteti opri doar la cateva furculite,va garantez!:)

Pofta buna!

http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/



14. Boeuf Bourguignon cu orez Pisto - Sep 16, 2012 1:10:00 PM
Faimosul Boeuf Bourguignon este standardul rafinatei bucatarii frantuzesti, in care miresmele de cimbru, nucsoara si dafin innobileaza nasurile fine ale mesenilor.
Nu doar ca este celebru in bucataria franceza, insa el a fost popularizat si de Julia Child in SUA – cunoscuta pentru emisiunile culinare televizate. Boeuf Bourguignon este un „persoanj” episodic si in filmul „Julie & Julia”, din 2009, un adevarat periplu gastronomic.



Ingrediente:

800 g pulpa de vitel
150 g slanina afumata , de casa( preferabil)
1 ceapa mare rosie
1 lingura faina
200 ml vin rosu
1 crenguta cimbru
1 foaie dafin
1 nucsoara
1 lingurita vegeta de casa


Mod de preparare:

Taiem slanina in cubulete si o punem la prajit pe foc mic.
Curatam ceapa, o taiem rondele si o punem in tigaie peste slanina, la sotat.
Cand sunt gata , le scoatem separat pe o farfurie.



Carnea de vita o taiem cuburi de 2-3 cm si o punem peste grasimea ramasa, in tigaie, sa se rumeneasca pe toate partile.Cand e gata rumenita adaugam faina si amestecam sa se prinda de toate cuburile de carne.
Punem vinul si apa cat sa acopere carnea, asezonam, coaja nucsoarei o radem pe razatoarea de coaja de lamaie).



Adaugam foaia de dafin si cimbrul si lasam sa dea in clocot, moment in care adaugam slaninuta si ceapa sotata.Mai lasam sa dea cateva clocote.
Sosul nu trebuie sa fie prea subtire, de aceea se fierbe pina ce sosul se leaga.
Preparam orezul  Pisto.
Ingrediente:


1 cana(200g) orez
1 ceapa rosie
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
50 ml sos Hot Chili
sare
piper
1 lingurita vedeta de casa
cateva frunze de patrunjel verde

Mod de preparare:
Orezul il spalam bine din mai multe ape, intr-o strecuratoare, apoi il punem la fiert cu 2 cani si jumatate de apa si vegeta de casa.

Curatam ceapa si o taiem rondele(inele) , o punem la sotat in doua linguri cu ulei, pina cand aceasta incepe sa se inmoaie.
Adaugam ardeiul gras taiat cubulete mici, mai sotam 5 minute impreuna cu ceapa.


In cratita cu orezul fiert nu neaparat definitiv( nu va alarmati daca a mai ramas din lichid, va fi absorbit pina la sfarsit) adaugam ceapa si ardeiul sotat, apoi sosul chilli, frunzele de patrunjel verde tocat si asezonam daca este cazul.Lasam pe foc ina 5 minute, acoperim, dupa care lasam orezul alte 5 minute sa se odihneasca si sa absoarba aromele legumelor.





Servim Boeuf Bourguignon-ul cu orezul Pisto si salata verde alaturi.

E şi mai bun a doua zi, reîncălzit.
Absolut divin…!



15. Salata Record - Sep 15, 2012 6:02:00 AM
Dragi prieteni blogari culinari si nu numai
Daca vreti sa ma cunoasteti personal, va astept in data de 23 septembrie la evenimentul Salata Record, ce are loc in Bucuresti!
Ma gasiti la standul Gateste Sanatos!


Siteul Gateste Sanatos, te invita in 23 septembrie, sa ajuti Romania in incearcarea sa de a dobora recordul mondial realizand Cea mai mare salata din lume.
Salata uriasa are 20 de tone de legume, distribuite astfel: 6 tone rosii, 4 tone castraveti, 4 tone salata, 2 tone ardei, 2 tone ceapa, 2 tone morcovi, 400 kg masline.

Este un eveniment important, vom avea un reprezentant Guinness World Records alaturi, este un motiv de a face Romania cunoscuta peste hotare.
Haideti sa-i sustinem, haideti sa dam dovada ca noi romanii putem sa ne creem in lume o alta imagine in lume, total diferita de cea pe care ne-au creat-o politicienii nostri ,,dragi".

16. Spaghete cu rosii si busuioc - Sep 13, 2012 6:23:00 PM
In seara asta avem ceva simplu si gusot la cina...spaghete cu un sos minunat de rosii calite in ulei de masline cu putin usturoi si condimentate cu sare si piper. la final am adaugat busuioc tocat.
Enjoy!
 
17. Morcovi la cuptor - Sep 13, 2012 6:01:00 PM

Morcovi la cuptor
Va plac morcovii? Si chiar daca nu va plac, in combinatia aceasta sigur o sa va placa! Iata sub ce forma ii mai puteti consuma: in caserola, la cuptor...
Dupa reteta Baked Carrots din M.Country-Style Recipes, adica morcovi  fierti, taiati rondele,  prinsi intr-un sos alb cu  margarina, ceapa calita, faina, lapte si deasupra cu un strat usor crocant de pesmet, amestecat cu unt topit. Se potrivesc de minune langa o friptura si o salata acrisoara.
Ingrediente:
4 cani morcovi taiati rondele,
3 linguri margarina,
1 ceapa medie, tocata,
1/3 cana faina,
1 si 3/4 cana lapte,
1 lingurita sare,
1 lingurita zahar,
1/4 lingurita mustar uscat (sau 1 lingurita mustar),
2/3 cana branza cheddar, rasa (eu am pus cascaval clasic  Hochland),
1 si 1/2 cana pesmet (eu am pus doar 1 cana),
3 linguri unt topit.
Folositi o cana de 250 ml pentru a masura ingredientele.
Mod de preparare: Se taie morcovii rondele si se fierb timp de 15-20 minute, sa ramana un pic tari. Se scurg de apa si se pun intr-o caserola. Se caleste putin ceapa in margarina, se adauga faina, apoi laptele, sarea, zaharul si mustarul. Se rade branza si se amesteca cu morcovii in caserola. Se toarna sosul peste morcovi si  se amesteca usor. Separat se topeste untul si se amesteca cu pesmetul, se pune deasupra morcovilor, in caserola. Se pune caserola la cuptor, la foc potrivit, timp de 30-35 minute. Ies 6-8 portii.

O alta varianta ar fi sa inlocuiti sosul alb cu supa crema de celery ( sau apium, o telina cu tulpina mai carnoasa) si sa omiteti mustarul. Pastrati jumatate din cantitatea de branza si presarati deasupra in loc de pesmet. Oricum, gustul este desavarsit! Pofta buna!

Postat de Gabriela Naum, kitchen open 24h/day,  http://gabinaum.blogspot.ro/.
18. Zacusca - Sep 12, 2012 3:38:00 PM
Imi place atat de mult zacusca incat nu concep sa trec peste perioada legumelor si sa nu fac cateva borcanele pentru camara si mai ales pentru consum, pe moment.:)
Prefer gatitul  in ceaunul de tuci pentru ca se face foarte bine, pentru ca acesta distribuie caldura uniform,nu lipeste preparatul si da o alta aroma mancarii.:)




Ingrediente:

1 kg ardei kapia rosu
1 kg de vinete
1 kg de rosii
2 ardei iuti
4 cepe mari
boia de ardei dulce
cateva frunze de telina 
sare si piper 
250 ml ulei de floarea soarelui
ciuperci feliate (optional)

Mod de preparare:

Spalam legumele.
Ardeii kapia si cei iuti,vinetele si rosiile se coc bine pe o tabla speciala pentru copt,asezata pe flacara mica a aragazului .Se intorc pe toate partile sa se coaca uniform.
Ardeii copti ,rosiile si vinetele se introduc fierbinti intr-o punga, pe care o inchidem bine ca sa se produca abur in interior; se vor decoji foarte usor (lasam punga inchisa cam 20 de minute).
Daca le  veti curata sub jet de apa,  le deteriorati aroma de copt.
Vinetele dupa ce s-au curatat, se lasa la scurs intr-o sita si apoi se toaca.
Rosiile curatate si tocate le scurgem si pe ele in sita .
Ardeii se curata de cotoare ,coji,seminte si se toaca in cubulete .
Tocam si ceapa .
Incingem uleiul intr-un ceaun de tuci incapator si adaugam ceapa pe care o calim pana se inmoaie ,turnam rosiile taiate si scurse;amestecam bine si le calim .



Continuam cu ardeii care se calesc si ei foarte bine.



Potrivim de sare,piper si boia de ardei dulce.
La final punem vinetele si frunzele de telina tocate. Mai lasam sa fiarba pana in momentul in care zacusca prinde o consistenta cremoasa .
Daca nu va place picanta,eliminati ardeiul iute !



Optional ,puteti adauga ciuperci feliate .
Daca o pastrati pentru iarna ,turnati zacusca in borcane curate,inchise ermetic si le sterilizati !



Va spun ca este exceptional de buna !

Gustul ...fara cuvinte ;as vrea sa va ung o feliuta de paine cu zacusca asta si sa o gustati!:)

Pofta buna !



Reteta oferita de: http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/
19. Drob de pui in foietaj - Sep 9, 2012 7:13:00 AM

Foto by Simona Floroaia - La Bohème
Imi cer scuze pentru prezentare!

Ingrediente:
- 1 kg ficatei de pasare
- 1 kg piept de pui dezosat
- 1 pachet de foietaj bella
- 8 oua pentru compozitie
- 3 galbenusuri si 2 linguri lapte,
pentru uns drobul(aluatul)
- 3-4 legaturi de ceapa
- 2-3 legaturi de usturoi
- 2 legaturi de marar
- 2 legaturi de patrunjel
- 1 sticla de vin alb sec, din care punem doar
1 cana si restul il bem
- seminte de susan
- sare, piper, cimbru, apoi
- 4 linguri de ulei
- 50 gr unt

Preparare:
Spalam bine ficateii sii pieptul de pui. Punem pieptul de pui in apa rece cu sare si lasam sa fiarba. 
Intr-o tigaie, cu capac, inabusim ficateii de pui in ulei, apoi punem 1 cana de vin si lasam sa fiarba.
Dupa ce s-au fiert, ficateii si pieptul de pui, ii lasam sa se raceasca si ii dam prin masina de tocat sau prin robot.
Spalam ceapa, usturoiul, verdeata si le tocm marunt(la cutit).
Separam albusurile de galbenusuri, de la cele 8 oua. Batem albusurile spuma si galbenusurile crema.
Intr-un castron mare amestecam ficateii si pieptul de pasare tocate, ceapa, usturoiul si verdeata tocatate si ele, galbenusurile crema, sare, piper, cimbru. La sfarsit adaugam si albusurile batute spuma.
Ungem, doua tavi de cozonac cu unt. Asezam o foaie de aluat in tava. Turnam compozitia si acoperim cu foaia care atarna peste tava. Batem 3 galbenusuri cu 2 linguri de lapte si ungem aluatul(ca pe cozonaci) si presaram cu susan.
Dam la cuptorul bine incins pentru circa 45 de minute, pana se rumeneste frumos(o culoare aurie)
Pofta buna!

Daca va place acest drob cu pui si foietaj lasati un comentariu!


Retete de mancaruri. Retete culinare.

20. Minieclere cu crema de vanilie - Sep 5, 2012 12:50:00 PM

Sunt exact ca cele din cofetarii !:)

Ingrediente :
Pentru aluat :6 oua500 ml. apa 250 gr. margarina Rama 50 gr.zahar tos360 gr faina de buna calitate (eu am folosit faina  Buza ungureasca)un praf de sare 
Pentru crema de vanilie:4 oua 250 gr.zahar tos200 gr. faina 3 cani cu lapte (750 ml.)6 pliculete de vanilie 
Pentru glazura :150 gr. ciocolata cu lapte 100 gr.margarina 2 linguri de ulei2 linguri cacao1-2 linguri apa 
Mod de preparare aluat :Intr-o cratita,pe foc , adaugam apa si margarina si lasam pana se topeste, apoi punem zaharul, sarea si lasam pana se dizolva. Se da vasul dupa foc si adaugam faina toata odata si o amestecam repede si bine cu o lingura de lemn, pana se inglobeaza complet si se formeaza o coca tare, nelipicioasa.Lasam coca sa se raceasca pana ajunge cat de cat la temperatura camerei, dupa care adaugam cele 6 oua , rand pe rand, amestecand dupa fiecare ou pana se inglobeaza complet in coca .In tava tapetata cu hartie de copt incepem sa formam bilele de eclere folosindu-ne de o lingura sau in in cazul meu-cleste de inghetata- .Punem tava in cuptorul preincalzit si lasam la copt  30 minute pana devin usor rumenii.Dupa ce s-au copt, scoatem eclerele si le lasam sa se raceasca complet, abia apoi le vom umple cu crema.Dupa ce eclerele s-au racit, le taiem pe mijloc cu un cutit, nu de tot atat cat sa se mai tina intr-o parte si le umplem cu crema de vanilie, folosindu-ne de sprit, sau de o lingura.
Mod de preparare a cremei :
Spargem ouale, le punem intr-un castron si le mixam ;adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si batem din nou cu telul compozitia pana la omogenizare., dupa care adaugam faina si amestecam din nou;turnam si  laptele amestecand pana la omogenizare.Punem vasul pe foc mic si amestecam pana se ingroasa.

Mod de preparare a glazurii :
Intr-un vas de pus pe foc  luam o craticioara  si rupem in ea ciocolata , adaugam margarina , apa si uleiul, in cantitatile necesare si punem vasul cu toate aceste ingrediente pe foc, la fiert, pe baie de aburi, pana se topesc toate si se obtine o compozitie omogena.Peste compozitia rezultata mai adaugam 2 linguri de cacao si amestecam cu un tel pentru a nu se face cocoloase pana se dizolva cacaoa.In glazura rezultata inmuiem eclerele pana la jumatate, apoi le punem pe un platou ,lasam sa se intareasca glazura si apoi facem un decor din ciocolata alba.
Delicioase !
http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/
21. Retete dulciuri - Eclere mini - reteta foarte simpla - Sep 3, 2012 9:01:00 PM

Foto by Simona La Boheme

Daca vrei sa te dai mare cofetar fata de prieteni, cu reteta aceasta sigur reusesti.
Este una dintre cele mai simple retete.

Ingrediente:
- 1 punga coji de mini ecler
- 1 pachet Pudding de ciocolata de la Dr. Oetker
- 500 ml lapte
- 2-3 linguri zahar
- zahar pudra pentru ornatPreparare:
Taiem cojile de eclere in doua, pe lung, dar fara sa ajungem pe partea cealalta.
Preparam Pudingul conform instructiunilor de pe ambalaj.
Il lasam putin sa se racoeasca si umplem cojile de ecler. Pudram cu zahar si dam la frigider pentru 1 ora.
Pofta buna!





Retete de mancaruri. Retete culinare.


22. Sardine pane in stil marocan (reteta video) - Aug 29, 2012 8:09:00 PM
Imi plac la nebunie sardinele si in Maroc am mancat cele mai bune sardine din viata mea. Asa ca m-am gandit sa impartasesc cu voi aceasta reteta pe cat de usoara, pe atat de gustoasa.



Ingrediente:
2 kg de sardine eviscerate si dezosate2 legaturi patrunjel tocat2 cepe tocate5 linguri ulei de masline2 linguri pudra de curry1 lingura de cumin macinat3 linguri de condiment orientalsare, piperReteta video:


Pofta buna!

Sursa acestei retete este blogul http://jamilas-cuisine.blogspot.ro/
23. File de cod Alaska mediteranean - Aug 27, 2012 12:38:00 PM
Va invit sa va imaginati o croaziera pe Mediterana, alaturi de acest preparat cu adevarat exotic si rafinat, care va va face sa va simtiti intr-o minunata vacanta.




Ingrediente :


500g. file de cod alaska
4 nectarine coapte
1 grapefruit
1 ceapa rosie mica
1 ardei iute (chili)
1 lingurita miere
rozmarin maruntit
busuioc
piper
sare
patrunjel sau frunze de busuioc,pentru ornat


Mod de preparare:

Nectarinele se curata de coaja, pulpa se desprinde de pe sambure si se taie cubulete. Feliile de grapefruit se curata de pielita interioara, astfel incat sa ramana pulpa. sucul care se scurge se pastreaza intr-un vas.  Pulpa de grapefruit se taie bucatele. Ceapa se curata si se toaca marunt, se amesteca cu grapefruit -ul si cu bucatelele de nectarine.
 Pestele se spala, se usuca, se sareaza , se pipereaza din plin si se frige cateva minute intr-o tigaie teflonata in putin ulei de masline.
Busuiocul si rozmarinul se amesteca cu sucul de grepfruit, se mai stoarce  sucul de la inca o nectarina, se adauga putina sare,chili si o lingurita de miere , se amesteca bine si rezulta un sos delicios.
Codul se aseaza pe un platou de servit, se adauga peste el amestecul de fructe si se stropeste cu sos.

Pofta buna !:)

http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/




24. Placinta de dovleac - Aug 27, 2012 7:31:00 AM



Foto by Simona Floroaia - La Bohème

Am facut aceasta reteta dupa siteul Delicii Culinare. Cred ca a iesit la fel de buna, deoarece nici nu s-a racit bine ca nu mai era nici urma de placinta.

Ingrediente:
Pentru umputura:
- 1 kg dovleac ras
- 8-9 linguri de zahar (dupa gust)
- 2 linguri de ulei Cardinal
- 1-2 plicuri zahar vanilat
- stafide optional
Pentru coca
- 300-350 g faina
- 10 linguri de apa (pline)
- 5 linguri de ulei (pline)
- 3 linguri de otet

Preparare:
Dovleacul se taie, se curata de coaja, apoi se rade pe razatoarea mare. Intr-o cratita se pune putin ulei, in care se caleste dovleacul ras impreuna cu zaharul. Cand s-a inmuiat putin doveacul, se ia de pe foc si se adauga scortisoara , zahar vanilat si optional stafide.

Se pune faina intr-un castron adanc. Se face o adancitura in faina, in care se pune solutia de apa, ulei si otet, apoi la inceput se amesteca usor cu o lingura. Dupa aceea se framanta cu mana, pana coca devine numai buna de intins (nu prea tare, usor elestica).

Se imparte coca in patru bucati. Pe masa de lucru se pune faina si cu ajutorul sucitorului, se intinde o foaie subtire.De fiecare data cand se intoarce foaia, se mai adauga putina faina, atat pe foaie cat si pe masa de lucru.

Cand foaia este gata, se acopera cu umplutura pe trei sferturi din suprafata, apoi se ruleaza si se aseaza in tava, unsa cu ulei in prealabil.

Cu fiecare bucata de coca se procedeaza la fel. Rulourile asezate in tava , se ung cu ulei si se baga in cuptorul incins, la foc potrivit. Cand s-au rumenit frumos , se scot din cuptor si se acopera cu un strat de zahar pudra.
Pofta buna!

Retete de mancaruri. Retete culinare.
25. Sandwich de vinete cu piept de pui - Aug 24, 2012 5:43:00 PM
Va propun ceva simplu, rapid, sanatos si delicios ! Incercati si voi J imi veti da dreptate...Timp de pregatire: 30’Ingrediente:1 vanata mare2 rosii4 catei de usturoi½ piept de pui fiert2 linguri ulei de maslineSarepiperFrunze de busuiocMod de preparare:Spalam si taiem vanata in felii de aprox 2cm grosime, fara sa o curatam. Punem tigaia de gratar la incins si prajim feliile de vanata pe ambele parti. Le lasam sa se raceasca putin. Curatam usturoiul, il zdrobim si-l frecam bine cu uleiul, sarea si putin piper. Cu o pensula ungem feliile de vinete. Pieptul de pui il rupem in fasii ( sau il puteti taia) si asezam bucati generoase intre doua felii de vinete. Dupa ce le-am asamblat, curatam rosiile de piele, le taem cubulete si le punem pe sandwich-uri. Adaugam cate o frunzulita de busuioc si servim.Pofta buna!