Despre mine

Tintarean Calin

Scurt si la obiect

Blogs Home » Life » Culinar » Gateste usor !!!

Gateste usor !!!

Acest blog este legatura directa dintre dumnevoastra si cina perfecta..

Articole Blog

01. Ciorba de vacuta - Sep 10, 2009 7:31:00 PM















Ingrediente

1/4 kg carne de vacuta
1 ceapa mica
2 morcovi mici
1 patrunjel mic
1 ardei verde mic
1 lingura otet
3 linguri bulion
sare
vegeta
piper alb
tarhon
leustean
2 catei usturoi

Mod de preparare:
Se pune la fiert carnea de vacuta in apa rece cu 1/2 lingura vegeta. Cand este aproape gata, se adauga ceapa taiata in 6, morcovii si patrunjelul rasi, ardeiul taiat felii subtiri. si peste 5 minute otetul si bulionul. La sfarsit, se adauga piperul, sare daca mai e nevoie, frunza de leustean, tarhonul si cei doi catei de usturoi maruntiti. Mod de servire Se poate servi cu iaurt sau smantana, dar e important sa fie fierbinte.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
02. Mamaliguta cu branza la cuptor - Aug 21, 2009 5:02:00 PM














Ingrediente:

400 g. malai
o lingurita de sare
200 g. branza
100 g. unt sau margarina
2 oua
2 linguri de lapte.

Mod de preparare:

Se face o mamaliga mai moale. In tava unsa cu putinulei se pune un strat de mamaliga, unul de branza si unt, apoi iarasi unul de mamaliga, branza, unt. Ultimul strat trebuie sa fie mamaliga. Sebat ouale cu putin lapte si sare, se toarna peste mamaliga, se presara branza, apoi se da la cuptor pana se rumeneste.

Sfatul bucatarului:Se poate servi cu o salata de muraturi asortate si un pahar de vin alb demisec

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
03. Penne all`tonno - Aug 21, 2009 4:50:00 PM













Ingrediente:

aprox. 400 grame de paste (de preferat penne scurte)
o conserva de ton de minim 200 grame
1-2 ardei verzi
cca 6-7 linguri de maioneza facuta in casa
2 capatani de usturoi

Mod de preparare:

Se fierb pastele in apa multa, cu putin ulei si sare. Usturoiul se piseaza ca pentru mujdei. Ardeiul se toaca bucatele potrivite (ca pentru ciorba). O data fierte, pastele se scurg, se pun intrun castron. Cand s-au racit putin, se pune deasupra conserva de ton (se scurge uleiul separat), maioneza, ardeiul si usturoiul pisat si se amesteca. Se mai poate rasni deasupra un amestec de plante aromatice, dar nu in exces.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
04. Fusili cu pui si legume la cuptor - Aug 21, 2009 4:40:00 PM













Ingrediente:

500 grame fusili
500 grame piept pui fara os
taiat cuburi
3 dovlecei verzi de marime medie
decojiti si taiati felii
500 grame dovlecei galbeni decojiti si taiati felii
2 ardei rosii taiati felii subtiri
2 ardei verzi taiati felii subtiri rondele
1/2 lingurita sare piper negru boabe
2 catei de usuturoi zdrobiti
3 linguri ulei de masline
50 grame parmesan ras
busuioc tocat
rozmarin uscat


Mod de preparare:

Intr-un vas mare de yena se amesteca puiul, dovleceii verzi si cei galbeni, ardeii rosii si cei verzi, sarea, rozmarinul, busuiocul si usturoiul.

Se incalzeste cuptorul la 220 grade C in prealabil. Amestecul se coace in cuptor timp de 30 de minute.

In acest timp, se fierb pastele, punandu-se in apa de preferinta putin unt, pentru a preveni lipirea pastelor si eventual un varf de sare.

Dupa ce au fiert, pastele se amesteca cu parmezanul ras, iar apoi cu amestecul scos de la cuptor.

Se lasa sa se raceasca si apoi se servesc.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
05. Tocana de mistret tanar - Aug 21, 2009 4:26:00 PM








Ingrediente

1,5 kg carne mistret tanar

3 morcovi

2 cepe

2-3 catei de usturoi

1 pahar marwe de vin

60 g unt

faina

sare

piper


Mod de preparare:

Carnea taiata in bucati se trage in cratita mare cu jumatate din unt, pana cand este frumos rumenita. Cu restul de unt se trag cepele si morcovii taiati felii si se pun peste carnea din cratita. Se desface o lingura buna de faina in vin, se toarna peste carne, se amesteca si ses tinge cu 2 pahare mari de apa. Se adauga usturoiul sfaramat, sare, piper si se da la cuptor la foc potrivit, cam o ora. Se verifica daca bucatile de carne sunt bine fragezite.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.


06. Ceafa De Mistret Cu Legume - Aug 21, 2009 4:09:00 PM







Ingrediente:1 kg ceafa mistret (se poate folosi la fel de bine si ceafa de porc,
cotlet sau pulpa)
100 gr untura (sau 150 ml ulei)
2 morcovi mai mari ( 150 gr )
1 radacina patrunjel
30 gr telina
3 cepe (cca 100 gr)
2 foi dafin
200 ml vin alb sec sau demisec
1 litru supa de carne (2 cuburi de supa dizolvate intr-un l de apa)
300 ml smantana
1/2 lamaie
1/2 legatura patrunjel verde
faina
sare,
piper macinat
1 lingurita mustar dulce (daca nu aveti folositi cel clasic la care adaugati 1/2 lingurita zahar)


Preparare:

Carnea se taie felii de grosimea unui deget. Se sareaza, pipereaza si se presara cu un pic de faina pe ambele parti. Untura se pune la incins si carnea se prajeste la foc iute pe ambele parti. Se scoate intr-un alt vas si pe untura ramasa calim ceapa razuita impreuna cu morcovii, patrunjelul si telina razuita. Se stinge totul cu 200 ml vin si 200 ml supa dupa care se toarna peste carne.

Se adauga si restul de supa peste se adauga 2 foi dafin, coaja razuita de la 1/2 de lamaie si piper macinat. Se fierbe sub capac pana carnea se inmoaie ( daca mai e nevoie se mai adauga apa sau supa).

Cand carnea este fiarta adaugam peste urmatorul amestec : 1 lingurita de mustar dulce se amesteca cu zeama de la 1/2 lamaie si cu 300 ml smantana. Se toarna peste carne si se potriveste de gust cu sare si se pune si 1/2 legatura patrunjel tocat lasand sa dea un clocot.

Se serveste cu garnitura de orez.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.


07. Iepure cu sos ragu - Aug 21, 2009 3:55:00 PM















Ingrediente:

1 kg carne
100 mg ulei
1 morcov
1 patrunjel
1 telina
1ceapa
o foaie de dafin
cite un virf de cutit piper si ienibahar
100 ml suc de rosii
100 ml vin alb sec
3-4 felii de lamiie
30 g faina
20 g zahar,
o ramura de cimbru
sare.

Mod de preparare:

Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot uleiul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cit sa cuprinda zarzavatul. Carnea, taiata in bucati, se aseaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcand-o din cand in cand in sos. Cand scade sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra, intareste zarzavatul. Cand carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sarma inoxidabila sau prin alt aparat de presat.Se pun din nou in cratita, atat sosul cat si carnea, se adauga faina frecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul, feliile de lamiie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 700-800 ml sos. Intr-o tigaie, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pina cand se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice uleiul. Se serveste rece ca fel intii. In acest sos, cind este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice uleiul. Mancarea se serveste rece.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
08. Ciorba de burta - Aug 17, 2009 12:26:00 PM








Ingrediente:


4 l de apa.
1 kg de burta, un picior de vitel sau vaca.
Zarzavat de supa, doua foi de dafin, 10 boabe de piper,
un morcov, un patrunjel si o ceapa intreaga.
2 linguri de otet, doua galbenusuri, smintina, hrean,
sare si mujdei de usturoi.


Mod de preparare:

Se spala in mai multe ape si se curata cu sare, pina ramin albe, burta si piciorul.

Se pun la fiert in apa cu sare, cu un morcov, cu un patrunjel si o ceapa intreaga, foile de dafin, boabele de piper. Se lasa sa fiarba bine la foc potrivit.

Se scoate burta si, dupa ce s-a racorit, se taie in forma de taitei mai grosi, de asemenea si carnea de la picior. Se pun intr-o oala, se strecoara zeama in care a fiert si se lasa sa mai dea in citeva clocote.

Se bat galbenusurile cu doua linguri de otet (sau cu o jumatate de lamiie) si se amesteca incet cu zeama din oala.

Se gusta de sare si de otet si se serveste fara sa se mai puna pe foc. Se rade hreanul, se pregateste mujdeiul si se pun in boluri separate la masa, alaturi de un alt bol cu smintina, la indemina comesenilor, pentru a-si drege ciorba dupa gust.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.


09. Pastrav cu fasole verde - Aug 14, 2009 11:46:00 AM


















Ingrediente:

5 pastravi
cate 3-4 linguri malai si faina
200 ml ulei pentru prajit
1 kg fasole verde sau 2 borcane fasole conservata
3-4 catei de usturoi
150 g maioneza
1/2 legatura patrunjel verde
sare


Mod de preparare:
Cureti, eviscerezi si speli bine pastravii. ii lasi la scurs, apoi ii treci printr-un amestec de faina, malai si sare. ii prajesti in uleiul incins, la foc mic. Scoti pestii pe servetele si ii pastrezi la cald.Speli, cureti si rupi in bastonase pastaile de fasole. Le fierbi in apa cu putina sare, apoi le scurgi si le lasi sa se raceasca.Cureti usturoiul, il zdrobesti si il incorporezi in maioneza. Amesteci pastaile de fasole cu maioneza si, daca mai este nevoie, adaugi sare.Asezi pastravii pe farfurii si ii decorezi cu felii de lamaie. Portionezi salata de fasole verde si o presari cu patrunjel verde tocat marunt.Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
10. Bors cu perisoare din peste - Aug 14, 2009 11:33:00 AM









Ingrediente

1 kg peste,
1 morcov,
2 cepe,
2 cartofi,
1 legatura d patrunjel,
1 legatura leustean,
3/4 l bors,
1 1/2 l apa,
30 g pesmet,
20 ml ulei,
1 ou,
100 g faina,

Mod de preparare

Legumele (in afara) de cartofi se taie fideluta se pun la fiert in apa cu sare. Dupa 20 minute se adauga cartofii taiati cubulete. Pestele se spala, se scoate pielea, se scot oasele, se trece prin masina de tocat, se amesteca cu ou, pesmet, sare, piper, se amesteca totul bine si se lasa o ora la rece. Dupa ce a fiert bine zarzavatul, se adauga borsul clocotit si se lasa pe foc. Perisoarele se scot de la rece, se dau prin faina, se rotunjesc in palma si se lasa sa fiarba cateva minute in ciorba, la foc domol. Se ia de pe foc si se adauga leustean si patrunjel tocat fin.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.


11. Bors pescaresc - Aug 14, 2009 10:55:00 AM














1 kg peste marunt;
1 kg peste mai mare;
2 morcovi;
1 patrunjel;
2 cepe;
2 cartofi;
sare, piper; leustean taiat fin;
3/4 litru bors;
2 litri apa;
2 rosii;
Modul de preparare:

Zarzavatul (în afara de cartofi) se taie fideluta si se pune la fiert în apa cu sare si piper. Când este aproape fiert se adauga cartofii taiati cubulete si pestele mic. Se lasa sa fiarba circa 25 de minute, împreuna cu pestele mic, dupa care se strecoara.Supa se pune din nou la fiert si, când clocoteste, se adauga pestele mare, portionat în bucati potrivite. Se lasa sa fiarba circa 10 minute dupa care se adauga borsul. Se mai dau câteva clocote dupa care se serveste presarat cu leustean tocat fin. Se poate acri, in loc de bors, cu zeama de varza.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
12. Mancare de vinete romaneasca - Aug 7, 2009 2:38:00 PM








Ingredientele Necesare:

ulei

masline

vinete

sare

piper

foi de dafin

rosii pasta bulion

vegeta

ardei gras.

Mod De Preparare: Vinetele crude se taie cubulete. Ceapa se pune la calit alaturi de un ardei taiat marunt si cu 2, 3 catei de usturoi. Peste se pun vinetele. Se toarna apa si se lasa la fiert 15 minute. Se adauga vegeta si bulionul, sare dupa gust. La final se adauga foaia de dafin si 5 -6 masline, dupa care se mai lasa la fiert 7-8 minute.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
13. Sarmale in foi de varza acra - Aug 7, 2009 2:36:00 PM







Ingredientele Necesare: 1 kg carne tocata de porc ( sau porc si vita-cantitati egale )
110 grame orez
3 frunze de dafin
2 cepe uscate (marime medie)
doua linguri de untura de porc
bulion/pasta de tomate 100 grame
varza acra
piper
sare(o lingura)

Mod De Preparare: Se alege carne mai grasa de porc (pulpa, costita, ceafa) si se trece prin masina de tocat. Mai exista o varianta si anume sa se toace atat carne de porc cat si carne de vita, in cantitati egale. Orezul se spala si se amesteca cu carnea tocata. Se adauga si ceapa taiata marunt. Se pun frunzele de dafin, 100 ml de apa. Se sareaza si pipereaza dupa gust.

Foile de varza se taie selectandu-se bucatile in care carnea poate sa fie impachetata cu usurinta. In mana stanga se pune foaia de varza, aproape de incheietura mainii se aseaza putina carne si se ruleaza foaia de varza cu mana dreapta.

Sarmalele se fierb in recipiente mari tapetate cu foi de varza, in care se dispun concentric, in straturi succesive in forma de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apa (in asa fel incat sa acopere sarmalele), pasta de tomate alaturi de 2 linguri de untura. Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic timp de 2 ore sau la foc mediu 1 ora jumate.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
14. TARTA CU MERE SI MANGO - Aug 7, 2009 2:29:00 PM









Ingrediente:

Pentru aluat:

350g faina
170 g zahar
200g margarina Rama
1 ou
1 plic zahar vanilat
un praf de sare
1 forma de tarta(diametru de 34 cm)

Pentru umplutura:

3 mere mai acrisoare(eu am folosit Golden,raman intregi)
1 mango(nu foarte copt)
1 plic zahar vanilat
100g zahar
zeama de la 1 lamaie
scortisoara(dupa gust)
1 ou si 1 galbenus
2 linguri amidon
70 g zahar
300ml lapte
1 plic zahar vanilat
1 lingura zeama de lamaie.

Pentru garnitura - Sos caramel:

1 cana zahar(200g)
60g unt
200ml frisca lichida(eu am folosit La Dorna)

Mod de preparare:

Se amesteca faina cu zaharul si un praf de sare,se adauga margarina taiata cubulete si se amesteca,se adauga oul si se framanta un aluat omogen.Se formeaza o minge si se da la rece pentru 30 de minute.Intre timp pregatim umplutura.

Merele se taie in 4,se curata de seminte(nu este nevoie sa curatam si coaja)apoi se taie feliute,se stropesc cu zeama de lamaie sa nu oxideze,se curata mango de coaja,se taie felii si apoi in cubulete,se adauga peste mere,se pune vanilia,zaharul si scortisoara.Apoi facem crema de lapte: se freaca cu mixerul oul plus galbenusul cu 70 g zahar,pana isi dubleaza volumul,se adauga amidonul,vanilia si zeama de lamaie,iar la sfarsit se adauga laptele cate putin.

Se scoate aluatul din frigider si se intinde in forma de tarta,unsa in prealabil.Se aseaza compozitia de mere si mango,peste care se toarna compozitia de lapte.Se presara putin zahar tos si se da la cuptorul incins(180 gC)timp de 30-40 de minute.
Cat timp tarta este in cuptor se face sosul caramel:
Intr-o craticioara se pune zaharul si se caramelizeaza la foc mic sa nu se arda,amestecand tot timpul.Cand s-a topit tot zahatul se pune untul amestecand mereu pana la omogenizare.Se toarna apoi frisca se se amesteca pana crema devine unitara.Se lasa la rece.Acest sos se poate pastra la frigider 1 luna.

Se serveste tarta cu sos caramel si inghetata de vanilie.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.


15. Placinte crocante cu cirese si visine - Aug 7, 2009 2:18:00 PM








Ingrediente:

Cantitate pentru 2 placinte medii

Pentru placinta cu cirese:

• 500 gr cirese proaspete, curatate de samburi
• 2-3 linguri zahar
• 1 lingura visinata

Pentru placinta cu visine:

• 500 gr visine proaspete, curatate de samburi
• 2-3 linguri zahar
• 1 lingura visinata

Pentru aluat:

• 400 gr faina
• 200 gr unt rece, taiat cubulete
• 50 gr zahar pudra
• 2 galbenusuri + 1 galbenus pentru uns
• 2-3 linguri zahar cu granule mari

Mod de preparare:

1. Pentru prepararea aluatului, amesteca faina cu untul pana ce obti un aluat sfaramicios.Adauga zaharul si amesteca.Adauga 2 galbenusuri si amesteca pana ce vei obtine un aluat omogen, adaugand apa rece daca este necesar.Infasoara aluatul in folie de plastic si pune-l la rece pentru 20 minute.

2. Incalzeste cuptorul la 190⁰C.Imparte aluatul in 4 bucati egale si intinde-le pe rand pe fiecare, atat de mari incat sa poti acoperi cele 2 vase medii pentru placinta (dar aluatul de la baza sa fie mai mare decat cel de sus).Aseaza cele 2 bucati de aluat mai mari la baza celor 2 vase.Pune umplutura in fiecare palcinta, apoi acopera placintele cu celelalte 2 bucati de aluat, apasand marginile pentru a se lipi.Fa taieturi deasupra celor 2 placinte si unge-le cu galbenus de ou.Coace-le timp de 35-55 minute pana ce aluatul devine crocant si auriu.In ultimele 10 minute de copt presara deasupra zahar cu granule mai mari.Lasa-le sa stea 10 minute inainte de a le servi.Se potrivesc foarte bine cu inghetata de vanilie.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.


16. Caise aromate sub capac cu sos de caramel - Aug 7, 2009 2:01:00 PM








Ingrediente:

Aluatul

• 3 cesti faina
• 1 lingura praf de copt
• ½ lingurita sare
• ¼ lingurita nucsoara macinata
• 170 gr unt, taiat in bucati si racit
• ½ ceasca sirop de artar
• ½ ceasca frisca lichida
• 1 ½ lingurita esenta de vanilie

Umplutura

• 60 gr unt, la temperatura camerei
• ½ ceasca zahar brun
• 2 lingurite scortisoara
• 1 lingura coniac

Fructele

• 6 cesti caise, curatate de samburi si impartite in 4
• ½ ceasca zahar brun
• ¼ ceasca coniac
• 3 linguri faina
• 1 lingurita esenta de vanilie

Sos de caramel

• 1 ceasca zahar brun
• 1 lingurita zeama de lamaie
• ¼ ceasca apa
• ¾ ceasca frisca lichida
• 1 lingura unt
• 2 lingurite esenta de vanilie

Mod de preparare:

1. Incalzeste cuptorul la 180°.

2. Pentru prepararea topping-ului, amesteca faina cu praful de copt, sarea si nucsoara.Adauga untul si amesteca pana ce obti un aluat sfaramicios.Amesteca impreuna siropul de artar, frisca si vanilia, dupa care toarna acest amestec in aluat.Amesteca pana ce obti un aluat omogen. Pune aluatul la frigider pana ce pregatesti umplutura.

3. Pentru umplutura, bate untul cu zahar, scortisoara si coniac pana ce obti o crema.

4. Pe o suprafata data cu faina ruleaza aluatul intr-un dreptunghi de 30 pe 45 cm, si grosimea de 1 cm.Intinde umplutura egal,pe aluat.Ruleaza aluatul si pune-l la frigider pana ce pregatesti umplutura cu fructe.

5. Intr-un bol, amesteca caisele cu zahar, coniac, faina si vanilie.Imparte fructele in 4 vase mici termorezistente.Ia aluatul din frigider si taie-l in felii a cate 2.5 cm grosime.Pentru fiecare vas, pune o felie de aluat peste fructe.Periaza feliile de aluat cu ou si coace-le timp de 45-55 minute, pana ce aluatul devine auriu-maronii deasupra.Serveste-le stropite cu sos de caramel (vezi reteta mai jos).

Sos de caramel – Cantitate : aprox. 1½ ceasca

1. Intr-o cratita mare cu capac pune la fiert pe foc mare zaharul, zeama de lamaie si apa.Nu amesteca! Inlatura capacul dupa ce au fiert, lasand zaharul sa se topeasca, periind peretii cratitei cu apa rece o data sau de 2 ori, pana ce capata o culoare ca a caramelului.Ia cratita de pe foc si toarna incet frisca, amestecand (ai grija la aburi).Adauga untul si vanilia si amesteca.Lasa-l sa se raceasca 20 minute inainte de servire.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
17. Tarta cu fructe - Aug 7, 2009 1:52:00 PM









Ingrediente:

4 oua
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
1 jumatate de plic de praf de copt
1 budinca de vanilie
4 linguri de zahar
500 ml de lapte
fructe (caise, piersici, nectarine, corcoduse, strugurei rosii)
1 tort gelee
200 ml de apa
1 lingura de zahar
200 ml frisca

Mod de preparare:

Se bat 4 oua cu 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina. Se adauga o jumatate de pliculet de praf de copt. Se pune compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor. Se incearca cu o scobitoare daca este gata blatul.
Se scoate blatul si se lasa la racit. Intre timp se prepara budinca de vanilie conform instructiunilor de pe plic. Se lasa si budinca sa se raceasca bine.
Dupa ce s-au racit se intinde budinca peste blat si se orneaza cu fructe.
Se prepara tort gelee cu apa si o lingurita de zahar si de toarna peste fructe.
Tarta va fi ornata daca doriti cu putina frisca dupa care se va tine la frigider pana la servire.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.


18. Tort cu cocos si crema de lamaie - Aug 7, 2009 1:44:00 PM










Ingrediente:

Pentru blaturile de aluat:

• 2 ¼ cesti faina, cernuta
• 1 ½ ceasca zahar
• 1 ceasca nuca de cocos prajita
• 2 lingurite praf de copt
• 1 lingurita sare
• ½ ceasca ulei
• 7 oua, separate
• ¾ ceasca apa
• 1 lingurita esenta de vanilie
• 3 albusuri
• 3 linguri zeama de lamaie

Pentru crema de lamaie:

• zeama de la 1 lamaie
• 6 oua
• 2 galbenusuri
• 1 ceasca zahar
• 200 gr unt
• 2 lingurite coaja rasa de lamaie
• 4 lingurite esenta de lamaie

Pentru crema de cocos:

• 4 linguri zahar pudra
• 2 lingurite amidon de porumb
• 200 ml frisca lichida
• ½ lingurita vanilie
• 1 ceasca nuca de cocos prajita, plus pentru ornat

Mod de preparare:

1. Pentru prepararea blatului de aluat, incalzeste cuptorul la 160ᵒC.Intr-un bol mare, amesteca faina, tot zaharul fara 2 linguri, nuca de cocos, praful de copt si sarea.Fa o roata in centru si adauga uleiul, galbenusurile, apa si vanilia.Bate-le cu mixerul pana se obtine un amestec omogen.Bate putin albusurile, adauga amidonul si bate-le pana devin spuma.Adauga 2 linguri zahar ramas la albusuri si bate-le pana ce devin spuma tare.Cu grija, inglobeaza albusurile batute in amestecul cu faina.Toarna amestecul intr-o tava de copt rotunda ce are un tub in centru.Treci cu unt cutit prin aluat pentru a sparge orice bule de aer, apoi coace-l 1h – 1h 15 minute pana cand aluatul sare inapoi la atingere (nu deschide usa cuptorului pana ce nu trec cel putin 50 minute).Rastoarna tava si lasa aluatul sa se raceasca 1h 30 minute.Desprinde marginile aluatului cu un cutit lung, apoi scoate-l din tava.

2. Pentru prepararea cremei de lamaie, amesteca zeama de lamaie cu ouale, galbenusul, zaharul si coaja de lamaie intr-un bol, la bain-marie.Adauga untul si amesteca din cand in cand pana ce crema se va ingrosa, aprox. 10-15 minute.Ia crema de pe foc,adauga esenta de lamaie, amesteca, apoi acoper-o cu o folie de plastic direct pe suprafata ei si las-o sa se raceasca complet.

3. Pentru prepararea cremei de cocos, amesteca zaharul pudra cu amidonul intr-o cratita, apoi adauga treptat 50 ml frisca lichida.Lasa-le sa fiarba, amestecand continuu, timp de cateva secunde.Pune acest amestec intr-un bol si lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei.Adauga vanilia si amesteca.Bate spuma restul de frisca .Adaua amestecul cu zahar in frisca batuta, putin cate putin,amestecand constanat pana ce se obtine o spuma tare.Inglobeaza nuca de cocos.
4. Pentru asamblarea tortului, taie blatul de aluat in 3.Intinde ½ din crema de lamaie pe primul blat, iar deasupra aseaza al 2-lea blat.Repeta procedura cu crema de lamaie si blatul ramas.Folosind un cutit cu varf rotund sau o spatula, intinde crema de cocos peste intreg tortul.Orneaza-l cu nuca de cocos prajita si sos caramel.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.


19. Crema de vanilie cu fructe si frisca - Aug 7, 2009 1:22:00 PM







Ingrediente:

300 g visine
100 g cirese
5-6 caise
1 banana
1 plic crema instant vanilie (cremsnit)
1 plic praf de frisca
500 g lapte
50 g zahar pentru glasat

Mod de preparare:

Spalati fructele, scoateti samburii si cojiti banana.
Amestecati praful de vanilie (cremsnit) cu 300 ml lapte timp de 3 minute cu mixerul. Bateti frisca din plicul de praf de frisca si 150-200 ml lapte.
Glasati paharele: intr-o farfurie puneti putina apa, in alta puneti zaharul si il aplatizati. Inmuiati paharele cu gura in jos in apa, apoi le puneti in zahar.
Taiati caisele fasii si banana in felii. Puneti in pahare crema de vanilie, fructe de toate felurile, cate doua linguri din zeama de la visine, frisca si garnisiti cu fructe si putina zeama de visine.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
20. Biscuiti 'alb si negru' - Aug 7, 2009 1:14:00 PM










Ingrediente:

400g faina

260g unt

140g zahar

2 galbenuse

40g cacao

coaja de la 1 lamaie

-2 plicuri de zahar vanilat


Mod de preparare:

Pe o planseta de lemn amestecati faina +vanilia,in centru adaugati untul rece din frigider,taiat cubulete, zaharul,galbenusele;

Este ft important sa pregatiti coca cat mai repede;

Impartiti coca in 2-a,o parte o inveliti in folie de plastic,iar in cea de-a 2-a parte adaugati cacao;inveliti si cea de-a 2-a parte in folie de plastic si lasatile in frigider pt 1 ora;

Intindeti cele 2-a mingii de coca,in forma de dreptunghi,lungi 20 cm,largi 10 cm,punetile 1-a peste alta rulatele,cu ajutorul hartiei de cuptor,inveliti cu folie de plastic si introduceti in frigider pt 30 minute;

Aprindeti cuptorul,180°C,eliberati rulada din folia de plastic, taiati rulada in feliute 12 cm,introduceti in cuptor 15-20'.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
21. Pasca in straturi - Aug 7, 2009 1:03:00 PM


















Ingrediente:
Aluat:
1 ou
50 g margarina
2 linguri smantana
faina cat cuprinde , coca sa fie foarte foarte moale
Crema:
1 kg branza de vaci(strecurata foarte bine)
1 praf de copt
300 g zahar
1/2 pachet unt
8 oua
200 g smantana (strecurata in tifon pe faina de porumb)
1 lingura faina
2 linguri gris
4 plicuri zahar vanilat
coaja de lamaie
50 g mac
50 g nuca de cocos
50 g nuca prajita
4 linguri zahar pudra
3 linguri cacao
stafide
esenta de rom
esenta de vanilie
1 lingura zeama de lamaie

Mod de preparare:
Blatul:
se incorporeaza ingredientele, tapeteaza tava detasabila pe fundul tavii s pe pereti.(un strat foarte subtire)

Galbenusele se amesteca cu un varf de are si se lasa 1/2 ora, dupa care se mixeaza cu zaharul.
Branza se da pe robot la care se adauga untul,galbenusele cu zaharul, faina, grisul, praful de copt, zaharul vanilat, smantana.la final se incorporeaza 4 albuse batute spuma cu o lingurita zeama de lamaie si un praf de sare.
Aceasta compozitie se imparte in 3 vase:
- in primul vas se adauga cacao si esenta de rom, si se asterne in tava
Peste acest strat se asaza un strat de stafide
- In al doilea castron se adauga mac, se asrterne in tava peste primul strat
- In al ttreilea castron se adauga nuca de cocos, stafide coaja de lamaie, cateva picaturi de esenta de vanilie, se asaza peste stratul u mac si se da la coptin cuptorul incins(eu am realizat o cruce din stafide, se pot folosi bucatele de caise confiate)Se coace cam o ora si jumatate, depinde de cuptor.
- Cu 15 minute inainte sa fie gata, se adauga
2 albuse (ramase) batute spuma cu zaharul pudra, o ligurita de zeama de lamaie si nuca prajita, macinata.
Pralina trebuie sa fie uscata. Se inchide cuptorl si se mai lasa cateva minute. (sepoate rade ciocolata, sub forma de cruce)Se scoate din cuptor, se lasa in tava pana se raceste, apoi se asaza pe un platou rotund.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
22. Friptura de iepure cu morcov - Aug 4, 2009 3:56:00 PM














Ingrediente:
500 gr carne iepure
1 capatana usturoi
1 morcov mare
30 ml ulei
100 ml apa
1 lingurita piper
1 lingurita piper alb
coriandru
150 ml vin alb
50 gr pasta tomate
sare

Mod de preparare:
Carnea de iepure se dezoseaza, se condimenteaza si se pune la fiert in apa si ulei. Cand este aproape fiarta (timpul de fierbere depinde de varsta iepurelui) se adauga pasta de tomate, cateii de usturoi taiati in doua si morcovul feliat. Se lasa la fiert 10 minute apoi se adauga vinul. Se mai lasa inca 10 minute. Se serveste cald, iar ca garnitura recomand piure.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
23. TOCANITA DE FICAT DE VITA - Aug 4, 2009 3:49:00 PM














Ingrediente:
-500 g ficat
-1 ceapa mare
-2 lingurite boia
-2 ardei mari
-5 catei usturoi
-2 rosii
-ciuperci(cam 100 grame)
-ghimbir,proaspat, ras
-sare, piper,pasta de ardei iute(la alegere)

Mod de preparare:
Se pune ceapa la prajit(se pune putina sare,putina, pt prajirea cepei),apoi boiaua,usturoiul, taiat feliute,ghimbirul.Dupa ce se prajesc toate, putin,se pune ficatul si ciupercile;cind se albeste ficatul,se pune piper,apoi rosiile,fara coaja,taiate patratele,cam de 1 cm.Se pune putina apa(cam 250 ml);se lasa la foc mic, cca 30 minute;se potriveste apoi de piper, sare, pasta de ardei iute.Daca mai e nevoie lichid,se pune putina apa fierbinte;se da totul citeva clocote.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
24. Pui cu sos rosu si orez - Aug 4, 2009 3:42:00 PM


















Ingrediente:
- 6 pulpe de pui
- 2 cepe
- 3 linguri de bulion
-o lingura de delicat
- un ardei gras
- cimbru

Mod de preparare:
Pulpele de pui se spala si se pun intr-o tava.Pe deasupra se presara delicat si cimbru.
Ceapa se toaca marunt, se caleste in putin ulei si se pune peste pulpe.
Ardeiul gras se taie cubulete si se pune in tava.
Se pune putina apa peste pulpe si se introduce tava la cuptor pana se rumenesc pulpele.Cand sunt gata rumenite se adauga bulionul si apa daca mai este nevoie si se mai lasa inca un sfert de ora la cuptor.Se poate servi cu orez fiert.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.
25. PLACINTA CU CARNE - Aug 4, 2009 3:38:00 PM



















Ingrediente:
- 2 foi de placinta;
- 500 gr. carne tocata;
- o ceapa taiata marunt;
- un ou;
- putin oregano;
- sare, piper.

Mod de preparare:
Se calesc carnea si ceapa, apoi se amesteca cu sarea si piperul.Se asaza o foaie de placinta in tava, pe o hartie de copt, apoi se asterne umplutura.Se asaza a doua foaie, se inteapa cu furculitza, se unge cu ou, se presara putin oregano si se da la cuptorul incins in prealabil.Dupa aproximativ 20 de minute preparatul poate fi servit.Se recomanda o salata usoara de vara.

Sfat:La aceasta reteta se poate folosi orice tip de carne rosie.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.