Despre mine

Sandru Marcel

- Un om obisnuit,cu defecte si calitati. - Administrator al sc 3D COM SERV srl (detalii despre activitatile societatii gasiti pe www.serviciiprofesio...

Blogs Home » Life » Culinar » Reghin culinar

Reghin culinar

Retete culinare - se abordeaza diverse subiectr pe teme culinare.

Articole Blog

01. FII ROMAN ASA CUM ERAU STRABUNII NOSTRI SI MANANCA SANATOS! - Mar 24, 2013 6:50:00 AM
Organismul, supus la bombardamente chimice.
  Consumul indelungat de alimente care au in compozitie aditivi obtinuti pe cale sintetica supune organismul la un adevarat bombardament chimic care afecteaza organele interne. Pentru a se apara, acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, care in cele din urma participa si ei la vatamarea organelor. In cazurile nefericite, rezultatul acestor procese este distrugerea iremediabila a sistemului imunitar si aparitia unor tumori maligne sau benigne.
Studiile de specialitate arata ca sunt cateva produse a caror folosire indelungata favorizeaza crearea unui astfel de dezechilibru in organism. Folosirea lor intamplatoare, pentru o perioada limitata de timp, nu are efect daunator. Pe Internet sunt site-uri care vorbesc despre nocivitatea acestor produse.



Atentie  - colorantii din sucuri si dulciuri produc cancer

Dulciurile si produsele racoritoare sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia, desi valorosi prin proprietatile lor intrinsece, sunt vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.
Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista anumite produse, destinate in special copiilor, care contin acest colorant: bomboanele Ciclete cu aroma de zmeura (producator C.M. Chimica Daily Bucuresti), bauturile racoritoare Kick de portocale (sub licenta Royal Crown Company), Prigat Orange Light (Sigat Beverage Company), Fanta Exotic (SC Coca-Cola HBS Rom) si Mirinda Orange (imbuteliata la Quadrant-AMRoQ Beverages), bomboanele Kathy Lemon (Confiseue Kathy, Bruges), budinca cu gust de vanilie (Euro Food Prod), bomboanele gumate Sugus Exotic (Kraft Foods Romania), acadelele Chupa Chups (Elkeka Romania), Bega - baton cu spuma si jeleu de lamaie (Kandia Timisoara Romania) si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, produse de Kraft Jacobs Suchard Romania).

Efecte negative asupra sanatatii

Acest colorant determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Persoanele alergice la aspirina sunt alergice si la tartrazina. Acest colorant se elimina preponderent prin bila, deci persoanele cu afectiuni la nivelul acestui organ pot avea probleme cu sanatatea din cauza consumului unor produse colorate cu tartrazina. Consumul acestor produse determina deficiente in vitamina B6 si zinc, ceea ce declanseaza probleme mai ales femeilor. S-a constatat ca vitamina B6 este implicata in metabolismul progesteronului, care la randul sau are un rol in procesarea excesului de estrogen. In acest fel, femeile cu probleme hormonale (hipersecretii de estrogeni) pot sa dezvolte in timp diferite tipuri de tumori (fibroame etc.).

Doza maxima admisa

APC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului. Tinand cont ca acest compus este frecvent folosit in bauturile racoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant - 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.  

Citeste tot articolul !!!
Vei gasi si lista de E-uri aparuta in revista franceza a spitalului de oncologie de la Villejuif (Franta) 
    
                                                                               







                                 

  Vrei sa ajuti la derularea activitatilor si proiectelor Asociatiei filantropice "Timi&Raluca"?O poti face printr-o mica donatie..Foloseste butoanele de mai jos !!!




                                            

























02. 15 super alimente care ne ajuta sa slabim - Mar 15, 2013 10:31:00 AM

 

Exista asa-zisele super-alimente, bogate in fibre, proteine si grasimi bune, care sunt extrem de sanatoase si aduc numeroase beneficii: previn dezvoltarea bolilor cronice, imbunatatesc vederea, ne mentin creierul in forma si ne ajuta chiar sa slabim. Urmatoarele alimente sunt indicate in curele de slabire, datorita puterilor lor miraculoase de ardere a grasimilor.1. Fasolea neagra
O singura cana de fasole neagra contine nu mai putin de 15 grame de proteine si nu contine niciun gram de grasime saturata, care se regaseste din plin in sursele de proteine animale.

2. Ovazul
Ovazul este bogat in fibre sanatoase, care accelereaza metabolismul, astfel incat vom arde mai multe calorii pe intreg parcursul zilei.

3. Avocado
Chiar daca este bogat in grasimi, avocado este o sursa excelenta de grasimi sanatoase, de care avem mare nevoie in alimentatia zilnica. Acesta contine grasimi monosaturate, care confera o senzatie de satietate de lunga durata. Acest fruct este de asemenea bogat in proteine si fibre.

4. Somonul
Somonul este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi omega-3. Inlocuiti carnea rosie din alimentatie cu somonul si veti constata ca veti pierde rapid in greutate.

5. Afinele
Aceste fructe sunt cunoscute pentru proprietatile lor anti-imbatranire, insa sunt extrem de binevenite si in curele de slabire. O cana de afine contine doar 80 de calorii si va ofera 4 grame de fibre.

6. Brocoli
Fie ca este consumata cruda sau gatita, aceasta leguma aduce beneficii multiple organismului. Pe langa faptul ca o portie contine doar 30 de calorii, brocoli ajuta la prevenirea cancerului si lupta impotriva kilogramelor in plus.

7. Orezul brun
Orezul brun este bogat in fibre si este mult mai sanatos decat orezul alb, accelerand metabolisul si ajutand la arderea grasimilor. Fiind sarac in calorii, acest aliment ofera totusi o senzatie de satietate de lunga durata, fiind recomandat in curele de slabire.

8. Perele
O singura para contine 15% din doza zilnica recomandata de fibre. Un studiu a demonstrat faptul ca femeile care mananca 3 pere pe zi consuma mai putine calorii pe parcursul intregii zile. Nu renuntati la coaja deoarece acolo se ascund fibrele!

9. Vinul
Strugurii contin un antioxidand important numit resveratrol, care este de 50 de ori mai puternic decat vitamina C si vitamina E la un loc. Studiile indica faptul ca persoanele care consuma vin in mod moderat au in general o talie mai subtire si mai putina grasime abdominala decat persoanele care consuma bauturi tari. Vinul accelereaza metabolismul.

10. Grepfrutul
O jumatate de grapfrut consumata zilnic inaintea meselor principale te ajuta sa slabesti doua kilograme pe luna, chiar daca iti schimbi in vreun alt fel dieta zilnica. Acest fruct minune ajuta la reducerea nivelului de insulina in sange, contribuind astfel la pierderea in greutate. Grepfrutul este sarac in calorii si este o sursa excelenta de proteine. Contine 90% apa, astfel incat ofera o senzatie de satietate.

11. Migdalele
Toate nucile contin grasimi sanatoase, insa migdalele chiar ne ajuta sa pierdem in greutate. Nu ar trebui sa lipseasca din dieta, insa portiile trebuie sa fie totusi mici.

12. Ceaiul verde
Este cunoscut faptul ca acest tip de ceai ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus. Cinci cani de ceai verde pe zi te ajuta sa slabesti de doua ori mai repede si sa scapi de grasimea nedorita din jurul abdomentului.

13. Lintea
Lintea este o alta sursa excelenta de fibre si proteine. O jumatate de cana de linte contine 3,4 grame de amidon rezistent, un carbohidrat sanatos care accelereaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor.

14. Bananele
Bananele accelereaza de asemenea metabolismul si ofera o senzatie de satietate. Banana este o sursa importanta de amidon rezistent.

15. Cartofii
Chiar daca sunt bogati in carbohidrati, cartofii sunt de trei ori mai satiosi decat painea alba si contin amidon rezistent, care ajuta corpul sa arda mai multe calorii.















03. Salată cu parmezan şi prosciutto - May 31, 2012 6:37:00 AM
O reteta de salata cu parmezan si prosciutto din: salata verde, castraveti, rosii cherry, parmezan, prosciutto, unt, marar, paine, usturoi si ulei de masline.Salată cu parmezan şi prosciuttoIngrediente:
câteva frunze de salată verde2 cas­traveţi3-4 roşii cherry75 g parmezan50 g prosciutto1 lingură cu unt2 fire de mărar3 felii de pâine1 căţel de usturoi3 linguri cu ulei de măsline
Mod de preparare:
Spală bine roşiile, castraveţii şi frunzele de salată. Lasă-le să se zvânte, aşază salata într-o farfurie mai adâncă sau într-un bol. Adaugă fâşii de prosciutto, parmezan şi roşiile j tăiate în sferturi şi castraveţii în felii.
Separat, freacă untul cu usturoiul zdrobit şi verdeaţa tocată cât mai fin. Unge feliile de pâine cu untul aromat, taie-leîn cubuleţe şi rumeneşte-leîn cuptor. Stropeşte salata cu ulei de măsline şi serveşte-o cu crutoanele de pâine. Pentru un plus de savoare, adaugâ-câţiva germeni de grâu.
Salată cu parmezan şi prosciuttoSalată cu parmezan şi prosciutto
Pofta buna!
04. Alimentele care previn depresia - Apr 29, 2012 12:55:00 PM
Nu este o noutate faptul ca ceea ce mancam are efect asupra noastra, atat fizic cat si mental. Unele studii recente au aratat ca dieta mediteraneana poate preveni depresia. Cercetatorii cred ca, avand in vedere ca in zona mediteraneana sunt mai putine cazuri de depresie decat in alte zone ale lumii, dieta, bogata in fructe, legume, peste, nuci, cereale si ulei de masline, ajuta la mentinerea unei stari de spirit sanatoase.
Desi depresia nu depinde de un singur factor, o dieta potrivita este primul pas si cel mai eficient in a o preveni, dar si in tratarea cazurilor usoare de depresie. De multe ori, lipsa vitaminelor, mineralelor si acizilor grasi poate cauza sau poate contribui la aparitia depresiei. Cercetatorii spanioli de la universitatile din Las Palmas si Navarra
au studiat un grup de 10.084 oameni de-a lungul a 4 ani si au descoperit ca persoanele care au urmat o dieta mediteraneana au fost cu 30 % mai putin predispusi catre depresie.
Un studiu similar a fost efectuat si in Marea Britanie si rezultatele au fost aceleasi. “Este foarte posibil ca o combinatie a acizilor grasi omega 3 cu grasimi nesaturate si antioxidantii ce provin de la ulei de masline si nuci, dar si a grupului de vitamina B care provine din dieta mediteraneana sa aiba un efect protector impotriva depresiei”, spun coordonatorii studiului ce a avut loc in Spania.
Alimentele bogate in Seleniu
Studiile au aratat de asemenea ca exista o legatura puternica intre aparita depresiei si nivelului scazut de selenium din corp. Cerealele, carnea, ouale si nucile sunt cele mai importante surse de selenium. Cantitatea zilnica recomandata de selenium este de 0.06 mg pentru femei si 0.07 mg pentru barbati.
Peste
Acizii grasi ce pot fi gasiti in peste sunt esentiali pentru sanatatea inimii, a creierului, dar si pentru sanatatea mintala. Omega 3 si Omega 6 sunt nutriti ce nu pot fi produsi de organism si unicul mod de a obtine o cantitate adecvata este o dieta bogata in peste gras precum ton, macrou, dar si seminte de dovleac.
Legumele verzi
Unele studii au aratat ca exista o stransa legatura intre un nivel scazut al grupului de vitamina B si unele “probleme metalice”. Acidul folic, una dintre vitaminele grupului B, este esential in prevenirea depresiei, cercetatorii dovedind ca un nivel scazut al acestuia poate reduce chiar si eficienta medicamentelor antidepresive. Alimentele bogate in acid folic sunt legumele verzi si fasolea.

Ce trebuie sa evitati?
Alcoolul
Bauturile alcoolice pot amplifica starile emotionale si poate agrava depresia.
Cafeaua
Cafeaua si ceaiul negru iti da energie pe moment, dar dupa ce efectul dispare nivelul energiei scade instantaneu. Daca beti cantitati mari de cafea va veti simti anxiosi si irascibili, ceea ce poate accentua simptomele depresiei.
Dulciurile
Lucruri asemanatoare se intampla si cu dulciurile. Alimentele bogate in zahar ofera o stare de bine, dar numai pentru o scurta perioada. Pe de alta parte, efectele negative asupra sanatatii noastre nu pot fi de neglijat.
05. Ciorbă de salată cu omletă - Sep 8, 2011 8:35:00 AM
O reteta de ciorba de salata cu omleta din: salata, ceapa verde, usturoi verde, costita afumata, oua, bors, orez, ulei, leustean si sare.


Ciorbă de salată cu omletăIngrediente                                                                                           :
1/2 kg salată sau 3-4 salate mijlocii1 legătură de ceapă verde4-5 fire usturoi verde100 g costiţă afumată3 ouă1 l borş1 ceşcuţă orez2 linguri ulei2 l apă1 legătură leuşteansare
Mod de preparare:
Alege salata frunză cu frunză şi spal-o sub jet de apă rece.  Las-o să se scurgă. Curăţă ceapa şi usturoiul, spală-le şi taie-le bucăţi de 1 cm. Alege şi spală orezul în 2-3 ape. Pune la fiert 2 l de apă într-o oală smălţuită. Când dă în clocot, pune ceapa, usturoiul şi orezul să fiarbă la foc potrivit 10 minute.
Taie costiţa felii subţiri şi rumeneşte-o fară grăsime într-o tigaie, apoi răstoarn-o în zeama care fierbe. Adaugă salata tăiată fâşii subţiri şi fierbe 10 minute, după care acreşte-o cu borşul fiert separat. Sărează, după gust, şi pune leuşteanul tocat fin.
Bate 3 ouă cu puţină apă rece, încinge uleiul şi prepară o omletă. Taie omleta bucăţi şi pune-le în oala cu borş. Serveşte-o cu pâine proaspătă sau crutoane.

Ciorbă de salată cu omletă
Pofta buna!


Vreti o asigurare,la cele mai mici preturi de pe piata,rapid si comod,din confortul locuintei sau al biroului dumneavoastra?Daca va intereseaza gasiti detalii AICI .
Iti recomand si Cardul Medical "MEDALIAT",un card care iti ofera reduceri substantiale pentru serviciile medicate.Detalii gasesti  AICI
06. Infodomenii - Sep 5, 2011 5:19:00 PM
.
07. Chiftele in sos de iaurt - Sep 5, 2011 9:17:00 AM
O reteta de chiftele in sos de iaurt din: bulgur, sare, castraveti, menta, iaurt, usturoi, piper, ceapa, patrunjel, carne de vita, bulion, fulgi de ardei, scrotisoara, chimen, ienibahar si ulei de masline.
Ingrediente:Chiftele in sos de iaurt
220 g bulgur instant sare 2 castraveţi 1 legătură mentă 500 g iaurt 5 căţei de usturoi piper 2 cepe 1 le­gătură pătrunjel 250 g carne de vită tocată 2 linguri bulion 1 linguriţă fulgi de ardei 1/2 linguriţă scorţişoară măcinată • 1/2 linguriţă chimen măcinat 1/2 linguriţă ienibahar măcinat 1/2 linguriţă chimen mă­cinat 3 linguri ulei de măsline
Mod de preparare:
Se fierbe bulgurul în apă cu sare. Se aşază într-o strecurătoare, se stoarce şi se lasă să se răcească. Se decojesc castraveţii, se taie în două pe lung şi se golesc de seminţe. Se taie apoi felii subţiri. Se presa­ră cu 2 linguriţe de sare, se lasă 5 min., apoi se storc. Se spală şi se toacă menta.
Se amestecă împreună cu iaurtul şi 100 ml apă; se adaugă 3 căţei de usturoi pisaţi, sa­re şi piper. Se dă sosul la frigider. Se toa­că 2 căţei de usturoi şi ceapa. Se toacă pă­trunjelul. Se frământă carnea tocată cu ceapă, usturoi, pătrunjel, bulion,fulgi de ardei, piper, 1-1/2  linguriţă de sare, mirode­nii şi bulgur.
Cu mâinile umede, se mo­delează cca 16 biluţe din compoziţia de carne; se presează şi se înfig pe ţepuşe de lemn. Se ung cu ulei şi se prăjesc în tigaie 5 min. pe fiecare parte. Se servesc cu sos şi castraveţi. Alături se oferă lipie prăjită.
Chiftele in sos de iaurtChiftele in sos de iaurt
Pofta buna!

Vreti o asigurare,la cele mai mici preturi de pe piata,rapid si comod,din confortul locuintei sau al biroului dumneavoastra?Daca va intereseaza gasiti detalii AICI .


08. Orez cu legume si condimente - Sep 4, 2011 8:21:00 AM

O reteta delicioasa de orez cu legume si condimente din: patrunjel, ardei, dovlecel, ananas, coaja si zeama de lamaie, zahar tos, ulei de masline, telina, ceapa, condimente, orez, concentrat vegetal si rosii cherry. Ingrediente:Orez cu legume si condimente
1/2 legatura patrunjel, tocat 1 ardei rosu, 1 ardei galben si 1 verde, taiati cuburi 1 dovlecel mare 300 g felii de ananas din compot coaja si zeama de la 2 lamai 1 lingura zahar tos 2 linguri ulei de masline 3 tulpini de telina, tocate 2 cepe tocate 1 lingura condimente 200 g orez cu bobul lung 400 ml concentrat vegetal, fierbinte 250 g rosii cherry, taiate jumatati
Mod de preparare:
Incălzeşte într-o oală ananasul, coaja şi sucul de lămâie şi zahărul, până când zahărul se dizolvă. Fierbe cam 5 min până se caramelizează, apoi adaugă pătrunjelul. Intre timp, încinge într-o oală 1 lingură ulei, apoi ada­ugă ţelina, ceapa, ardeii şi dovleceii.
Fierbe 5 min, până se înmoaie. în altă oală, încinge uleiul rămas, ada­ugă condimenele şi orezul Adaugă concentratul, lasă să dea în clocot, redu flacăra, acoperă şi fierbe 5 min. Ia capacul, adaugă legumele. Acoperă şi fierbe 5 min, până se absoarbe lichidul. Serveşte cu sos salsa.

Orez cu legume si condimente
Pofta buna!

.Vreti o asigurare,la cele mai mici preturi de pe piata,rapid si comod,din confortul locuintei sau al biroului dumneavoastra?Daca va intereseaza gasiti detalii AICI .
09. Frigărui de legume cu lipie - Aug 24, 2011 6:53:00 PM
O reteta de frigarui de legume cu lipier din: dovlecel, vanata, sare, piper, ardei gras, castravete, ceapa, rosii cherry, ciuperci, ulei de masline, ardei iute si lipii.Ingrediente:Frigărui de legume cu lipie
1 dovlecel 1 vânătă sare piper 1 ardei gras roşu 1 ardei gras galben 1 ardeii gras verde 1/2 castravete 8 cepe mici albe şi roşii 8 roşii cherry 6 ştiuleţi mici de porumb 8 ciuperci Champignon 6 linguri ulei de măsline fulgi de ardei iute 4 lipii
Mod de preparare:
Se curăţă dovlecelul şi vănăta şi se tiiie în felii groase de cca 5 mm. Se aşază pe prosoape de hârtie şi se presară sare; se lasă să stea până ce curge zeama.
Ştiuleţii de porumb se lasă să se scurgă şi se şterg. Se curăţă ciu­percile. Se şterg cu prosoape de hârtie feliile de dovlecei şi de vinete. Legumele pregătite se înfig alterna­tiv pe ţepuşe de lemn. Se ung cu ulei de măsline, se presară fulgi de ardei, sare şi piper.
Se frig pe gră­tar cca 10 min., întorcându-le din când în când. Se încălzesc lipiile pe grătar şi se servesc cu frigăruile de legume.
Frigărui de legume cu lipie
Pofta buna!
  Important: AFTR va invita la concurs.Castiga,lunar,un weekend la munte.Detaliile le gasiti aici .Doresti sa iti promovezi firma?Iti recomand sa o inscrii in "Catalog Firme-Director Web".Pentru a face acest lucru apasa aici
10. Supa simpla de rosii - Aug 23, 2011 5:57:00 PM
O reteta de supa simpla de rosii din: rosii, ulei, ceapa, morcovi, orez, telina, cub concentrat, zahar, ardei grasi, frunze de busuioc, oregano, sare si piper.Supa simpla de rosiiIngrediente:
1,5 kg roşii bine coapte 2 linguri ulei 3 cepe 2 morcovi 50g orez 1 ţelină mică cub concentrat 1 lingură zahăr 2 ardei graşi 4-5 frunze de busuioc 1 lingură oregano uscat sare piper
Mod de preparare:
Spălaţi roşiile, tăiaţi-le în 4 şi puneţi-le la fiert în 2 litri de apă şi o linguriţă cu sare. Curăţaţi ceapa, morcovul, ardeiul gras şi ţelină, spălaţi-le, apoi tocaţi ceapa mărunt, iar morcovul, ardeiul gras şi ţelină tăiaţi-le în cubuleţe. Incingeţi într-o tigaie uleiul de măsline şi căliţi în acesta ceapa, morcovul şi ţelina. Pasaţi într-o oală mai mare roşiile când acestea sunt bine fierte şi adăugaţi legumele călite.
Puneţi în oală 2 litri de apă fiartă, ardeiul gras tocat şi Ma- ggi Secretul Gustului Intensavor de Găină. Fierbeţi supa la foc mic 20 de minute, apoi adăugaţi orezul spălat în 2-3 ape şi ore­gano mărunţit. Adăugaţi zahărul, potriviţi de sare şi piper şi lăsaţi să mai fiarbă 20 de minute, la foc mic. La final puneţi busuiocul tocat mărunt şi lăsaţi să mai dea în 2-3 clocote. Supa se poate servi rece sau caldă.
Supa simpla de rosiiPofta buna!
Un anunt important: AFTR va invita la concurs.Castiga,lunar,un weekend la munte.Detaliile le gasiti aici .Doresti sa iti promovezi firma?Iti recomand sa o inscrii in "Catalog Firme-Director Web".Pentru a face acest lucru apasa aici
11. Rulouri cu carne de viţel în frunze de viţă - Aug 21, 2011 9:17:00 AM
O reteta delicioasa de rulouri cu carne de vitel in frunze de vita din: carne tocata de vitel, vita de vie, ceapa, pesmet, ulei de masline extravirgin, patrunjel, menta, ou, supa concentrata de carne, vin rosu, concentrat de rosii, marsala, castravete, iaurt, usturoi, sare si piper.Ingrediente:Rulouri cu carne de viţel în frunze de viţă
600 g carne tocată de viţel 40 frunze de viţă-de-vie 2 cepe 5 linguri pesmet 2 linguri ulei de măsline extravirgin 1 lingură pătrunjel  1 lingură mentă l ou sare şi piper pentru sos:
160 ml supă concentrată de carne 100 ml vin roşu, 2 cepe 1 linguriţă concentrat de roşii 40 ml Marsala 1 lingură ulei de măsline extra­virgin sare şi piper pentru sosul cu iaurt:
200 g castravete 300 g iaurt 1 lingură ulei de măsline extravirgin 1 căţel de usturoi sare şi piper
Mod de preparare:
Pune frunzele în apă clocotită şi fierbe-le 1-2 minute, apoi scoate-le, scurge-le şi lasă-le să se răcească. Prăjeşte 2 cepe tocate mărunt într-o tigaie cu 2 linguri de ulei încins şi amestecă-le într-un castron cu carnea, pă­trunjelul şi menta tocate, oul, pesmetul, sarea şi piperul.
Aşază pe planşetă două frunze de viţă cu nervurile în sus, suprapunându-le pe jumătate. Pune în mijloc puţină umplu­tură, rulează frunzele şi închide capetele ruloului astfel obţinut. Procedează la fel până când termini in­gredientele şi aranjează rulourile într-un vas termorezistent.
Căleşte 2 cepe tăiate julien într-o tigaie cu 1 lingură de ulei de măsline încins. Toarnă supa de carne, vinul roşu şi Marsala. Lasă să fiarbă până când se evaporă, apoi adaugă concentratul de roşii, sare şi piper, după gust. Toarnă sosul peste rulouri. Pune vasul în cuptorul cu microunde reglat la funcţiunea de coacere şi lasă-1 15 minute.
Curăţă castravetele de coajă şi de seminţe. Rade-l pe răzătoarea mare, presară-1 cu sare şi lasă-l 10 minute. Pune într-un vas iaurtul, castravetele ras, 1 lingură ulei de măsline şi 1 căţel de usturoi zdrobit şi amestecă bine. Serveşte rulourile cu sos de iaurt alături.
Rulouri cu carne de viţel în frunze de viţă Pofta buna!
Un anunt important: AFTR va invita la concurs.Castiga,lunar,un weekend la munte.Detaliile le gasiti aici .
12. Fasole asortată cu bacon şi crutoane - Aug 19, 2011 9:44:00 AM
O reteta delicioasa de fasole asortata cu bacon si crutoane din: fasole verde, sare, fasole galbena, bacon, usturoi, paine, ulei de masline si piper.Ingrediente:Fasole asortată cu bacon şi crutoane
500 g fasole fideluţă verde sare 500 g faso­le fideluţă galbenă 100 g fâşii de bacon sau kaizer afumat 2 căţei de usturoi 4 felii pâine veche de-o zi 4 linguri ulei de măsline piper
Mod de preparare:
Se curăţă fasolea şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare 10-12 min. Se trece prin jet de apă rece, apoi se scurge.
Se taie cuburi feliile de pâine. Se încinge ule­iul într-o tigaie mare şi se prăjesc crutoanele; se adaugă usturoi pisat şi bacon; se prăjesc puţin împreună.
Se sărează şi se piperează. Se adau­gă fasolea verde şi se călesc toate la foc iute 1-2 min. amestecând. înainte de servire se să­rează şi se piperează bine.
Fasole asortată cu bacon şi crutoane Pofta buna!
Un anunt important:AFTR va invita la concurs.Castiga,lunar,un weekend la munte.Detaliile le gasiti aici .
13. Pui cu legume si busuioc - Aug 8, 2011 11:06:00 AM
O reteta delicioasa de pui cu legume si busuioc din: piept de pui, ceapa, rosii, praz, usturoi, morcov, ardei gras, suc de rosii, sare, piper, ulei si busuioc.Ingrediente:Pui cu legume si busuioc
1 piept de pui 1 ceapă 2-3 roşii 1 fir de praz 3- 4 căţei de usturoi 1 morcov 1 ardei gras 1 ceaşcă de suc de roşii sare piper ulei busuioc
Mod de preparare:
Incinge uleiul şi pune carnea de pui (spălată şi tăiată cubuleţe) la prăjit până se rumeneşte. Intre timp, taie ceapa şi usturoiul mărunt, mor­covul şi prazul în rondele, iar ardeiul şi roşiile, în cubuleţe.
Când carnea e rumenită, adaugă ceapa, usturoiul şi prazul şi lasă 4-5 minute, apoi acoperă cu apă şi lasă să fiarbă. Adaugă apa când legumele s-au înmuiat, înain­te să devină călite. După vreo zece minute, adaugă ardeiul şi roşiile,
Completează cu apă (dacă e cazul) şi lasă să fiarbă la foc mic până ce sosul capătă o consistenţă mai groasă şi scade uşor.
Condimentează după gust (sare, piper şi bu­suioc), adaugă sucul de roşii, apoi lasă să fiarbă acoperit vreo zece minute. Serveşte cât e caldă, cu busuioc sau pătrunjel proaspăt.
Pui cu legume si busuiocPui cu legume si busuioc Pofta buna!
14. Salata cu oua de prepelita si piept de pui - Aug 7, 2011 10:00:00 AM
Salata cu oua de prepelita si piept de puiO reteta de salata cu oua de prepelita si piept de pui din: oua de prepelita, piept de pui, paine toast, rosii, sare, piper, cimbru, frunze de salata verde, iaurt, ulei, sare, piper, zeama de lamaie si seminte de susan.Ingrediente:Salata cu oua de prepelita si piept de pui
10 ouă de prepeliţă fierte 1 piept de pui 4 felii toast prăjite 4 roşii sare piper cimbru 5-6 frunze de salată verde pentru sos:
250 ml iaurt 3-4 linguri cu ulei sare piper zeamă de lămâie seminţe de susan
Mod de preparare:
Taie carnea fâşii groase, condimentează-le cu sare, piper şi cimbru şi pră­jeşte-l pe grătar sau pe plită. Prăjeşte feliile de pâine, taie-le în cubuleţe. Taie carnea friptă cu­buri, roşiile şi ouăle fier­te în corăbioare.
Aşază frunzele de salată verde pe patru platouri (porţiile) şi pune deasupra, îm­părţite în mod egal, cubuleţe de ouă, roşii şi carne de pui.
Sosul: bate iaurtul cu telul, adăugând treptat, puţin câte puţin, uleiul, ca la maioneză. Adaugă zeama de lămâie, sărează şi piperează după gust, apoi adaugă seminţele de susan. Toarnă sosul şi lasă zece minute la rece înainte de a le servi.
Salata cu oua de prepelita si piept de pui
Pofta buna!
15. Carpaccio de vită cu dovlecei - Aug 6, 2011 3:23:00 PM
O reteta de carpaccio de vita cu dovlecei din: pulpa de vita, dovlecei, ulei de masline extravirgin, vin alb sec, frunze de menta, sare si piper alb.Ingrediente:Carpaccio de vită cu dovlecei
600 g pulpă de vită (felii foarte subţiri) 4 dovlecei mici (zucchini) 4 linguri ulei de măsline extravirgin 1/2 pahar vin alb sec câteva frunze de mentă sare şi piper alb
Mod de preparare:
Aranjează feliile de carne într-un vas termorezistent, apoi condimentează-le cu sare, piper, după gust, şi stropeşte-le cu ulei de măsline. Taie dovleceii bastonaşe subţiri cu ajutorul unui cu­ţit foarte ascuţit, presară-i cu sare şi lasă-i 30 de minute.
Intre timp, încălzeşte cuptorul la 200° C, pune vasul cu carne şi coace timp de 5 minute. Scurge dovleceii de apă (foto 2), aranjează-i uniform peste carne, stropeşte cu vin alb şi pune vasul din nou în cuptor pentru 3 minute.
Lasă câteva minute preparatul să se odihnească, apoi serveşte-1 aromat cu frunze de mentă proaspătă.

Poftă bună!
16. Muşchi de porc în sos de ceapă roşie - Aug 5, 2011 10:59:00 AM
O reteta delicioasa de muschi de porc in sos de ceapa rosie din: muschi file de porc, rachiu, sare, piper, ceapa rosie, foaie de dafin, cuisoare, faina alba, ulei de masline extravirgin si patrunjel.Ingrediente:Muşchi de porc în sos de ceapă roşie
1 kg muşchi file de porc 50 ml rachiu de vin sare şi piper proaspăt râşnit pentru sos:
3 cepe roşii 1 foaie de dafin 2 cuişoare 1 pahar vin alb 1 lingură faină albă 3 linguri ulei de măsline extravirgin pentru decor:
1/2 legătură pătrunjel
Mod de preparare:
Taie ceapa rondele şi lasă câteva inele deoparte. Toacă restul de ceapă mărunt şi pune-o la călit împreună cu rondelele, la foc mic, într-o tigaie cu 2 linguri de ulei încins şi cu foaia de dafin.
Ţine pe foc circa 20 de minute, amestecând continuu. Adaugă la sfârşit vinul alb, cuişoarele şi faina. Pune sare, după gust, şi lasă să scadă puţin. Ia tigaia de pe foc, scoate foaia de dafin, cuişoarele şi paseză totul în blender. Pune sosul din nou pe foc şi lasă-1 să se îngroaşe.
Unge cu ulei o altă tigaie şi încinge-o, apoi prăjeşte în ea, la foc mare, muşchiul de porc, tăiat în felii groase de circa 1,5 cm.
Prăjeşte carnea câte 2 minute pe fiecare parte, stropeşte cu rachiu şi flambează. Pune sare şi piper, după gust, apoi ia tigaia de pe foc. Pune câteva linguriţe de sos în centrul platoului, aranjează deasupra feliile de carne, decorează cu pătrunjel, rondele de ceapă verde călite şi serveşte imediat.
Muşchi de porc în sos de ceapă roşie
Poftă bună!
17. Salata răcoritoare - Aug 4, 2011 10:51:00 AM
O reteta simpla si delicioasa de salata racoritoare din: iaurt degresat, castraveciori, seminte de chimen, frunze de tarhon, ridichi, ghimbir, gheata, sare si piper.Ingrediente:Salata răcoritoare
200 g iaurt degresat4 castraveciori1 lingurita seminte de chimen1 legatura frunze de tarhon1 legatura ridichi rosii1 lingurita ghimbir proaspat ras4-5 cuburi de gheatasare grunjoasapiper
Mod de preparare:
Spălaţi bine castraveţii şi ridichile şi curăţaţi-le. Tăiaţi castraveţii în cubuleţe şi ridichile în rondele şi puneţi-le într-un castron mai mare. Amestecaţi în alt castron iaurtul cu seminţele de chimen zdrobite puţin într-un mojar împreună cu frunzele de tarhon, cu sare şi piper.
Mărunţiţi cuburile de gheaţă, amestecaţi-le în iaurt şi apoi turnaţi amestecul peste legumele din castron. Amestecaţi de câteva ori ingredientele, lăsaţi salata în repaus 5 minute, apoi serviti-o în castroane reci.
Salata răcoritoare
Poftă bună!Pentru cei interesati,am initiat si o rubrica cu retete pentru DIABETICI,pe care o gasiti aici
18. Plăcintă de ciuperci, spanac şi cartofi - Aug 3, 2011 9:19:00 AM
O reteta de placinta de ciuperci, spanac si cartofi din: spanac, ulei de masline, ciuperci, usturoi, supa de vita, cartofi, mustar cu boabe, nucsoara, smantana si foi de placinta.Ingrediente:Plăcintă de ciuperci, spanac şi cartofi
400 g de spanac tânăr 1 lingură ulei de măsline 500 g de ciuperci, cum ar fi champignon sau shiitake 2 căţei de usturoi, zdrobiţi 250 ml supă de vită (făcută cu 1/2 cub de concentrat de vită) 300g de cartofi noi fierţi, tăiaţi în bucăţi 1 lingură de muştar cu boabe 1 linguriţă nucşoară, proaspăt rasă 2 linguri cu vârf de smântână foi de plăcintă
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 200°C/gaz 6. Se înmoaie spanacul într-o strecurătoare turnând un ibric de apă fierbinte peste el. Se încinge jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie de teflon mare şi’se prăjesc ciupercile la foc mare până devin aurii.
Se adaugă usturoi şi se prăjeşte 1 minut, apoi se toarnă în tigaie supa, muştarul, nucşoara şi cartofii. Se lasă să fiarbă câteva minute până se evaporă lichidul. Se asezonează, apoi se ia de pe foc; se adaugă smântână proaspătă şi spanacul. Se toarnă într-un vas termorezistent şi se lasă la răcit câteva minute.
Se ung foile de plăcintă cu uleiul rămas, se taie în sferturi, se strâng uşor în palmă şi se aşază peste umplutură. Se coace 20-25 de minute, până devine aurie. Se serveşte cu legume.
Plăcintă de ciuperci, spanac şi cartofi
Pofta bună!
19. Prajitura cu caise - Aug 2, 2011 7:32:00 AM
O reteta de prajitura cu caise din: oua, unt, faina, nectar de caise, zahar, cacao, praf de copt, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, caise, mascarpone si frunze de menta.Ingrediente:Reteta zilei: Prajitura cu caise
4 oua 250 g unt 450 faina 200 ml nectar de caise 300 g zahar 4 linguri cacao 1 lingurita praf de copt 1 lingura zahar vanilat 1 lingura coaja rasa de lamaie umplutura:
500 g caise 200 g mascarpone 300 ml frisca batuta din smantana ornare:
frisca frunze de menta caise
Mod de preparare:
Topiţi untul la foc mic şi adăugaţi nectarul, zahărul şi cacaoa. Amestecaţi pentru omogenizare, apoi luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi amestecul la răcit.
Reteta zilei: Prajitura cu caise
Adăugaţi în compoziţie, pe rând, gălbenuşurile, amestecând bine după fiecare. Amestecaţi făina cu praful de copt, coaja de lămâie şi zahărul vanilat şi adăugaţi acest amestec treptat în compoziţia cu gălbenuşuri.
Reteta zilei: Prajitura cu caise
Bateţi albuşurile spumă, turnaţi spuma peste compoziţia cu făină, amestecaţi prin răsturnare şi turnaţi amestecul într-o tavă unsă şi tapetată. Coaceţi blatul la foc potrivit, lăsaţi-l la răcit, apoi tăiati-l în două foi.
Reteta zilei: Prajitura cu caise
Amestecaţi frişca cu mascarpone. Puneţi un strat din acest amestec uniform peste o foaie de blat, aşezaţi peste aceasta caise tăiate în sferturi şi acoperiţi cu a doua foaie. Ornati prajitura deaspura cu frisca, frunze de menta si caise taiate in sferturi sau jumatati.
Reteta zilei: Prajitura cu caise 
Reteta zilei: Prajitura cu caise

Poftă bună!
20. 13 Secrete pentru gratare perfecte - Aug 1, 2011 7:38:00 AM
Nimic mai potrivit vara decat o preparare rapida si sanatoasa a carnii, la gratar! Dar, oricat de simplu ar parea, gatitul la gratar – fie el acasa ori la iarba verde – are secretele sale. Aflati cateva dintre ele.
1. Secretul gatitului la gratar consta din temperatura inalta. Metoda de preparare termica cere putina atentie, dar avantajul este acela ca alimentele se coc mai repede si pastreaza o aroma excelenta, gratie suprafetei puternic rumenite.
2. Pentru o friptura crocanta si rumena la exterior, zemoasa si roz in interior, trebuie sa incingeti grillul la temperatura cea mai inalta. Intr-un cuptor normal, aceasta dureaza doar 5-10 minute.
3. Daca gratarul nu este destul de incins, carnea nu se rumeneste suficient de repede; isi va pierde sucul si gustul, va deveni uscata si neaspectuoasa. In acest caz, este preferabil sa o prajiti in tigaie.
4. Folositi pentru grill numai carne foarte frageda, scumpa. Spre deosebire de metodele de preparare termica mai indelungate, cum este inabusitul, carnea nu devine mai frageda la gratar.
5. Felia de carne nu trebuie sa aiba mai mult de 5 cm grosime, altminteri se arde la exterior si ramane cruda la interior.
6. Carnea trebuie adusa la temperatura camerei inainte de a o aseza pe gratar, deoarece o friptura scoasa de la gheata ramane rece in interior, desi se va rumeni si va sfarai la exterior.
7. De indata ce porii se inchid pe ambele fete ale feliei de carne, trebuie sa reduceti putin temperatura. In acest scop, cel mai bine este sa indepartati carnea de sursa de caldura, in loc sa reduceti pur si simplu focul de sub gratar.
8. Prepararea la gratar este mai sanatoasa decat prajirea, datorita faptului ca grasimea de prisos se scurge pe parcursul acestui proces. De aceea, grillul este modalitatea de preparare ideala pentru bacon, cotlete, carnaciori si fripturi steak.
9. Bucatile de carne foarte slaba (pieptul de pui si cel de curcan) trebuie tinute la marinata sau pur si simplu in iaurt sau lapte batut. In timpul coacerii pe gratar, trebuie unse tot timpul cu marinata respectiva.
10. Pentru a intoarce alimentele pe gratar, folositi paleta speciala pentru grill sau doua linguri; in nici un caz nu utilizati un instrument ascutit, pentru a nu deteriora suprafata carnii si a impiedica scurgeri de suc.
11. Sarea scoate lichidul din carne. Daca saram carnea inainte de a o frige pe gratar, ea devine tare si uscata. De aceea va recomandam sa puneti sare pe carne cat timp se afla pe gratar sau imediat dupa ce o luati de acolo.
12. Inainte de a aseza alimentele pe gratar, ungeti-le cu un strat gros de ulei sau cu un amestec de ulei si unt, ca sa ramana zemoase si sa se rumeneasca mai repede. Acest lucru este deosebit de important in cazul alimentelor sensibile, cum este pestele, pentru a nu se lipi de gratar sau de tigaia-grill.
13. Pestele (fie intreg, fie bucati) pentru gratar nu trebuie marinat un timp prea indelungat in suc de lamaie. Acidul din citrice inmoaie mult pestele, iar la fript acesta se va faramita.
Recomandarea zilei,"Ciolan de porc cu cimbru, ananas şi praz " o gasiti aiciPentru cei interesati,am initiat si o rubrica noua,cu retete pentru DIABETICI,pe care o gasiti aiciPofta buna.
21. 13 secrete pentru a gati fara grasimi - Jul 29, 2011 3:50:00 PM

Iata o mini-enciclopedie a tehnicilor prin care puteti gati mai dietetic.
 Fierberea inabusitaFierberea inabusita inseamna gatirea lenta a carnii si a legumelor, intr-un lichid aromat, intr-un vas cu capac, la cuptor. Este foarte indicata in cazul carnurilor macre si mai tari, cum ar fi cea de vanat sau in cazul legumelor fibroase cum ar fi telina, prazul si ceapa. Nu este nevoie de ulei sau unt in lichidul de fierbere, gustul fiind dat de ingredientele folosite, cum ar fi un bulion bun, vin si verdeata proaspata, asa cum este cazul retetei Tocanita de vita si legume in stil provensal.
In caserola
Este o fierbere inabusita, la cuptor, cu diferenta ca bucata de carne este taiata in cubulete. In mod traditional, bucatelele de carne sunt rumenite in grasime mai intai, iar dupa aceea se adauga lichidul si celelalte ingrediente: vezi reteta Tocanita de vita cu galusti. Nu este nevoie sa renuntati la aceasta daca tineti cont de tehnicile de prajire cu putina grasime prezentate mai jos.
Caserolele sunt mult mai gustoase a doua zi. Racirea peste noapte mai are un avantaj: grasimea din mancare se va ridica la suprafata, se va solidifica si poate fi indepartata mai usor, obtinandu-se astfel o mancare mai sanatoasa.

Prajirea
• Prajirea superficiala: nu trebuie sa aruncati tigaile din casa. Secretul metodelor de prajire cu putina grasime consta intr-o tigaie de calitate, care sa nu lipeasca, cu *** gros, sau un tuci. De asemenea, masurati cu atentie cantitatea de ulei, unt ori margarina pe care o folositi. Grasimea isi mareste volumul cand se incalzeste; daca o adaugati in tigaia fierbinte, veti folosi mai putina decat credeati ca este necesar. Va puteti ajuta si de o perie sau un servetel cu care sa ungeti tigaia, obtinand astfel o pelicula fina de grasime.
• Prajirea uscata: este o metoda excelenta pentru prepararea fara grasime a carnii si a pestelui gras. O tigaie care nu lipeste este folositoare, dar nu esentiala. Cel mai important este ca tigaia sa aiba un fund foarte gros. Ea trebuie infierbantata, dupa care se adauga carnea sau pestele. Odata pusa, aceasta nu mai trebuie miscata sau intoarsa pana nu s-a format o crusta.
• Prepararea sote si prajirea rapida se pot face fara grasimi, care pot fi inlocuite cu un bulion de calitate, sos de soia ori suc de lamaie. Vezi Pizza cu ceapa, branza feta si maghiran. Sunt cele mai bune metode pentru a gati rapid legume. Pentru a preveni lipirea este foarte buna o tigaie care nu lipeste sau un tuci, dar si mai important este sa amestecati incontinuu mancarea, astfel incat sa nu aiba timp sa se lipeasca de *** tigaii.

La gratar
Pentru frigerea la gratarul din cuptor sub sursa de caldura aveti nevoie de o plasa rigida care sa permita grasimii sa se scurga intr-o tava asezata dedesubt. Evitati sa folositi folia de aluminiu pentru asezarea mancarurilor delicate, cum ar fi pestele, pentru ca grasimile se strang in folie si nu mai pot fi eliminate.
Frigerea la gratar este o alegere excelenta pentru carnea rosie sau de pui, bacon sau ceafa, dar si pentru legumele suculente (dovlecei si ardei). De asemenea, este indicata pentru prajirea cu foarte putina grasime a feliilor de vinete.
Este o tehnica de preparare rapida, eficienta atunci cand temperatura gratarului este mare. Pentru a obtine o mancare aromata si frageda, alimentele pot fi marinate inainte de frigere.
Gratarul pe plita este similar gratarului din cuptor, insa caldura vine de jos. O tigaie pentru gratar, cu *** ondulat, sau o plita va permite grasimii sa se scurga de pe mancare.
Asigurati-va ca plita sau tigaia sunt foarte fierbinti, iar dupa aceea puneti carnea. Ungeti cu putin ulei carnea sau plita, desi acest lucru nu mai este necesar daca mancarea a fost marinata.
Frigerea la gratar cu carbune are avantajul prepararii fara grasime, combinat cu faptul ca va conferi un gust usor de afumat. Aceasta metoda este indicata pentru peste, pui, orice fel de carne si legume, cum ar fi dovlecei, vinete, ceapa, ardei, cartofi. Folosind marinate cu foarte putina grasime sau chiar fara, veti da aroma mancarii si astfel veti transforma un gratar banal intr-un festin.

La microunde
Cuptorul cu microunde are avantajul major de a fi rapid. Dar un lucru si mai important este acela ca prepararea la microunde necesita foarte putina grasime sau chiar deloc. De exemplu, puteti „cali“ ceapa intr-o cantitate mica de grasime, adaugand-o apoi la alte feluri de mancare.
Prepararea la microunde este o metoda indicata pentru carnea delicata de peste, dar si pentru legume. Pentru a va extinde repertoriul, investiti intr-o carte de bucate cu preparare la microunde si experimentati folosind cat mai putina grasime.

„En papillote“
Termenul se refera la mancarurile impachetate in hartie pergament sau folie de aluminiu si coapte la cuptor. Metoda este indicata pentru fructe de mare, pui, legume si fructe care pot fi pregatite in portii. In loc de grasime se pot folosi vin sau vermut, sucuri de citrice, verdeturi aromate si condimente. Cateva linguri de lichid sunt de ajuns pentru ca mancarea sa se faca la abur si sa ramana suculenta.

Fierberea in apa
Nu este numai o metoda sanatoasa pentru pregatirea de oua „romanesti“, ci poate constitui chiar baza unei alimentatii cu cat mai putine grasimi. In apa se pot adauga condimente sau diverse verdeturi; de asemenea, un strop de agent acid, cum ar fi suc de citrice, otet sau vin. Este o metoda de pregatire potrivita pentru peste, fructe de mare si carne de pui. Vezi reteta Pui rece cu sos de rosii si verdeata. Chiar si bucati mari de carne, cum ar fi jambonul sau pulpa de miel, pot fi fierte astfel pentru a obtine o carne frageda si extrem de suculenta - vezi Jambon fiert in cidru.
Pentru rezultate cat mai bune, apa nu trebuie sa dea in clocot, pentru ca fierberea puternica duce la intarirea carnii si pierderea aromei. Cand fierbeti inabusit, suprafata lichidului trebuie doar sa se increteasca usor.

Frigerea la cuptor
In functie de cantitatea de grasime din mancarea preparata, frigerea la cuptor poate fi considerata o metoda de preparare chiar fara grasime. In cazul carnii de pasare sau al carnii rosii, nu este necesar sa mai adaugati grasime in vas. Folosind un trepied pus in centrul vasului, grasimea din carne se va scurge pe *** vasului. Frigerea la cuptor este indicata pentru prepararea bucatilor mari de peste, cum ar fi cod, peste-calugar sau lavrac.
Toate tipurile de legume pot fi pregatite in acest mod, cu conditia sa le ungeti cu putin ulei. Daca amestecati uleiul cu un strop de otet balsamic sau otet de sherry, sirop ori sos de soia, nu numai ca veti folosi mai putin ulei, dar veti aromatiza alimentele. Vezi reteta Dovleac copt cu esalote, in care se foloseste sirop de artar sau miere.

Fierberea la abur
Gatirea mancarii in aburul fierbinte al apei ce clocoteste este mult mai indicata decat fierberea in apa. Astfel se pastreaza substantele nutritive, culoarea si textura mancarii si dureaza aproape la fel de putin. Prepararea la abur se recomanda pentru peste si fructe de mare, pui si legume.
Se poate folosi un vas special pentru prepararea la abur, un cos de bambus asezat peste cratita sau peste tuci, o strecuratoare sau o sita puse peste oala. Cel mai important lucru este sa puneti un capac care sa impiedice iesirea aburului. Folositi mereu ingrediente proaspete, de calitate, pentru ca aroma lor, nefiind mascata de unt sau ulei, va determina gustul mancarii.
Pentru cei interesati,am initiat si o rubrica noua,cu retete pentru DIABETICI,pe care o gasiti aiciPofta buna.
22. Galusti din branza de vaci - Jul 28, 2011 7:51:00 AM

Un desert rapid, sanatos si foarte delicios. Puteti experimenta, adaugand si fructe sau fulgi de ciocolata.







La acest tip de galuste cu branza procedam usor diferit fata de cele obisnuite.
Preparam intai un gris cu lapte mai gros. Il lasam sa se raceasca.
Amestecam grisul cu branza, ouale intregi si putina sare. Se mai pot pune coaja de lamaie si stafide.
Adaugati la grisul cu lapte branza de vaci si ouale si amestecati bine, pana obtineti o pasta.
Faceti galusti din aceasta mixtura.
Fierbeti galustile in apa sarata clocotita. Vor fierbe repede.
Rumenim putin pesmet fara grasime, sa se rumeneasca uniform. Apoi punem putin unt sau ulei.
Dupa ce au fiert, adica s-au ridicat la suprafata, presaram galustele cu pesmetul rumenit si punem deasupra smantana si unt.
Puteti sa nu le ornati cu pesmet si sa le serviti, in schimb, cu dulceata.
  Pentru cei interesati,am initiat si o rubrica noua,cu retete pentru DIABETICI,pe care o gasiti aiciPofta buna.
23. 13 secrete despre alegerea si pastrarea branzei - Jul 27, 2011 9:15:00 AM
Aflati cum alegeti diverse branzeturi, cum le depozitati si cum le puteti gati. Urmariti la sectiunea de Smartshopping serialul nostru despre acest aliment, pentru a afla descrierea fiecarui tip de branza.

1. Cumparati branza doar pentru circa o saptamana. Odata taiata, branza tinde sa se strice.2. Evitati branza ambalata in folie de plastic, deoarece aceasta mentine suprafata umeda. De asemenea, substantele chimice precum plastifiantele din folie care pot trece in branza.
3. Tineti branzeturile moi, proaspete, in partea cea mai rece a frigiderului si folositi-le in cateva zile de la deschidere.
4. Tineti branzeturile semimoi, semitari si tari intr-un loc rece, dar nu foarte rece – de exemplu, partea cea mai putin rece a frigiderului sau o camara rece. Depozitati-le in cutie speciala de branza cu orificii de aerisire, sau infasurate in hartie sau folie impermeabila la grasime (nu in folie de plastic). Nu lasati expuse marginile branzei deoarece se vor usca si nu vor mai fi bune de mancat.
5. Daca branzeturile semimoi maturate cum sunt Brie sau Camembert trebuie sa se mai matureze putin inainte de a fi consumate, lasati-le (invelite in ambalajul original) cateva zile, la temperatura camerei. Apoi tineti-le in frigider.
6. Branza grasa si branzeturile tari pentru gatit pot fi congelate pana la o luna. Branza tare rasa se impacheteaza in pungi tari pentru congelator. Este destul de usor sa scoateti doar cantitatea care va trebuie, deoarece firele de branza stau destul de separate.
7. Cu cat este mai tare branza, cu atat aveti nevoie de mai putina.
8. Daca doriti sa folositi la sandviciuri doar o cantitate mica dintr-o branza foarte grasa, puteti sa o radeti sau sa o taiati subtire cu un cutit special de branza. Operatia va fi mai usoara daca raciti branza inainte de a o rade sau a o taia.
9. Inainte de a servi branza pe un platou cu branza sau intr-o salata, aduceti-o la temperatura camerei pentru a-i spori aroma.
10. Caldura si fierberea indelungata pot deteriora textura branzei si o fac sa semene cu cauciucul. Daca expuneti branza la caldura excesiva, cum este la gratar, tineti-o cat mai putin posibil.
11. Cand faceti un sos de branza, adaugati branza la sfarsit si incalziti putin, doar sa se topeasca branza, amestecand continuu.
12. Adaugati branza la un sos sau alt preparat inainte de a pune sare – majoritatea branzeturilor sunt destul de sarate si poate ca nu mai este nevoie sa adaugati sare (gustati ca sa va dati seama).
13. Daca branza miroase a ranced sau a amoniac, nu mai este buna. Branzeturile care au gust de mucegai sau de stricat, sau care sunt putin umflate (branzeturile moi) trebuie aruncate
Recomandarea zilei,"Tocanita de pui cu piure de dovlecei" o gasiti aiciPentru cei interesati,am initiat si o rubrica noua,cu retete pentru DIABETICI,pe care o gasiti aiciPofta buna.
24. Condimente si arome - Jul 26, 2011 7:34:00 AM
Condimente si arome Condimentele nu numai că dau gust si aromă mâncării, dar contin si anumiti nutrienti foarte buni pentru sănătate. Condimente precum usturoiul, piperul, nucşoara, rozmarinul, scorţişoara, curry, ghimbirul contribuie la reducerea presiunii arteriale, lată cum să le foloseşti pentru a prepara mâncăruri delicate:
Oregano – este ideal pentru supe, salate, legume şi carne.Patrunjelul – se potri­veşte în salate, supe, preparate din legume, peş­te şi carne.
Cimbrul – dă aromă  salatelor, legumelor, peştelui şi cărnii.
Praful de chili – il poti adăuga în salate, preparate din legume şi carne.Cuisoarele – se pun în supe, salate şi prepa­rate din legume.Mararul – şi seminţele de mărar se folosesc la peşte, salate şi legume.Mahiranul – este ex­celent în supe, salate, preparate din legume, car­ne de vită, peşte şi pui.
Nucsoara – e potrivită pentru legume, carne, gustări şi dulciuri.
Evită să consumi muştar, ketchup si sos de soia. Conţin multă sare şi chiar grăsimi, deci trebuie evitate!
Recomandarea zilei,"CUIBURI in SPANAC",o gasiti aici .Pofta buna
25. Supa simpla de curcan cu taitei - Jul 25, 2011 7:03:00 AM
O reteta de supa simpla de curcan din: aripa de curcan, morcovi, telina, ceapa si faina.Ingrediente:Supa simpla de curcan cu taitei
1 aripă de curcan 2 morcovi 2 tije de ţelină apio 1 ceapă 1 ou 1 cană cu făină
Mod de preparare:
Pune carnea la fier în apă rece şi ia spuma de câteva ori, până când zeama rămâne limpede. Curăţă legumele, taie-le felii şi pune-le la fiert alături de carne. După ce a fiert aripa de curcan, îndepărtează pielea şi lasă în supă doar carnea tăiată bucăţi.
In timp ce ingredientele fierb, pregăteşte tăiţeii: amestecă oul cu puţină sare şi făină. Frământă până obţii un aluat moale, dar nu lipicios. Presară făină pe masă şi întinde aluatul cât mai subţire, până devine o foaie aproape transparentă.
Peste foaia de tăiţei, presară puţină făină, ruleaz-o şi tai-o foarte subţire. Răsfiră tăiţeii şi pune-i laţjscat pentru câteva minute. înainte să-i adaugi în supă, scutu- ră-i bine de făină şi dă-i în câteva clocote.
Supa simpla de curcan cu taitei
Poftă bună!