Despre mine

Vasile Floroaia

Blogs Home » Life » Culinar » Retete de mancaruri

Retete de mancaruri

Retete de mancaruri simple, traditionale si internationale.

Articole Blog

01. Tartă cu rubarbă și căpșuni - May 26, 2016 8:24:00 AM



De foarte mult timp îmi doresc să încerc să fac minunăția asta de tartă, dar cumva mereu mă trezeam la finalul sezonului și nu mai reușeam să găsesc rubarbă în piață sau magazine. Dar ieri am dat în Lidl peste tulpinile roz și lunguiețe de rubarbă și n-am mai stat pe gânduri! Și tare bine am făcut! Gustul lor acrișor se combină impecabil cu dulceața căpșunelor de grădină! Vă recomand să fugiți repede să mai prindeți și voi rubarbă și să încercați rețeta asta!




Ingrediente pentru aluat:280g făinăun praf de sare230g unt1 ou mare2 lingurițe oțet2 linguri de apă rece ca gheața
Ingrediente pentru umplutură:300-350g rubarbă300-350g căpșuni100g zahăr2 linguri de amidon de porumb

Cum se face: (nu vă speriați de textul lung, am încercat să explic cât mai amănunțit cum să pregătiți aluatul, dar veți vedea că nu e complicat deloc!)
Amestecăm făina cu sarea, iar apoi adăugăm untul (care trebuie să fie cât mai rece posibil) tăiat în cubulețe mici. Dacă aveți cuțit special pentru aluat, acum e momentul să-l scoateți din sertar! Dacă nu aveți, frământați cu mâna, dar cât mai repede pentru ca untul să nu se topească în mâini. La final, toată făina trebuie amestecată cu untul, iar consistența este de grăunțe mici, nisipoase.
Într-un castron amestecăm oul cu oțet și cu apă, iar acest amestec îl turnăm puțin câte puțin peste făina cu unt și amestecăm. Nu-l punem pe tot odată ca să nu ne iasă un aluat prea lichid, trebuie doar cât să se lege.
Împărțim apoi aluatul în două părți egale, le învelim în folie transparentă și le lăsăm la frigider să se răcească cel puțin jumătate de oră. Dacă vreți să faceți împletitură peste tartă, veți folosi ambele bucăți de aluat, dacă o lăsați descoperită (e foarte bună și așa!), puteți pune o bucată de aluat la congelator și s-o păstrați pentru o viitoare tartă.
După ce s-a răcit bine aluatul îl scoatem la întins. Mie îmi place să folosesc folii de plastic, în felul acesta transfer mai ușor aluatul în forma de tartă. Întind o folie (sau două, una peste alta, ca să iasă un pătrat suficient de mare să acopere toată forma de tartă) pe suprafața de lucru, așez aluatul, iar peste el mai pun o folie ca să nu se lipească aluatul de sucitor. Îl întind bine într-un cerc la fel de mare ca forma pe care o folosesc la copt, iar apoi înlătur bucata de plastic pe care am folosit-o să protejez aluatul de sucitor. Așez forma de tartă cu fața în jos peste aluat, apuc colțurile foliei de plastic de la fund și cu o mișcare rapidă întorc totul invers. Așez aluatul frumos în formă și înlătur marginile în exces, iar apoi perforez aluatul din loc în loc cu o furculiță.
Pentru umplutură, curățăm căpșunile și le tăiem în 4, iar rubarba o tăiem în feliuțe de vreun cm grosime. Într-un castron mare, amestecăm bucățelele de rubarbă cu căpșunile, adăugăm zahărul și amidonul și amestecăm totul bine cu o lingură. Apoi punem umplutura în forma de tartă pregătită.
Ca să facem împletitura de deasupra tartei, întindem cea de-a doua bucată de aluat într-un pătrat cam de aceleași dimensiuni cu tarta. Apoi, cu un cuțit bine ascuțit, tăiem aluatul în fâșii cam de un deget grosime și începem să așezăm fâșiile peste tartă. Porniți din centru către margini și alternați o fâșie verticală cu una orizontală.
După ce ați creat toată pânza, apăsați ușor cu vârfurile țepilor unei furculițe marginile aluatului, de jur împrejur, sigilând astfel bine fâșiile împletite de aluatul de bază și creând o formă crestată frumos pe marginea tartei. Cu o pensulă ungeți fâșiile și marginile de aluat cu un amestec de gălbenuș de ou cu puțin lapte, iar la sfârșit presărați puțin zahăr pe deasupra. Dați la cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru jumătate de oră - o oră (în funcție de cuptor), până când umplutura se încheagă iar aluatul se rumenește frumos.


Poftă bună!
02. Retete de la cititori - Prajitura crumble cu visine - Jul 14, 2015 8:31:00 AM
De azi inauguram un nou capitol in viata blogului nostru, respectiv cel in care primim retete minunate de la voi, cititorii nostri simpatici. Iar cea care sparge gheata primului guest post este Catalina Penciu cu delicioasa ei reteta de Prajitura crumble cu visine.Va invit sa cititi mai jos reteta ei si, daca va incanta ideea, sa ne trimiteti retele voastre pe adresa redactiei:retete.mancaruri@yahoo.comRugamintea este ca pozele sa va apartina!




"Simplitatea este sofisticarea extrema" zicea cineva o data, si bine zicea. Desertul asta e nici mai mult, nici mai putin, decat intruchiparea prajituristica a citatului de mai sus.Ingrediente:Blat50g amidon200g faina½ pachet praf de copt1 ou150g zahar½ lingurita scortisoara + ½ lingurita cardamom (sau mai mult/mult mai mult, dupa gust)125g untUmpluturavisine (1 borcan de compot/tot atatea visine “adevarate”; sau mai multe/mult mai multe, dupa gust)35g amidon250ml suc de visine/cirese/compot1 pachet zahar vanilat/tot atata zahar cu vanilie (homemade)niste Amaretto (sau orice altceva care sa-ti ia putin mintile; si aici se aplica regula “mai mult/mult mai mult, dupa gust”)zahar pudraPregatirea incepe cu unt rece-rece. Ne mai trebuie un castron mare, toate ingredientele masurate/cantarite si o pereche de maini care sa amestece toate astea pana obtinem un aluat “faramicios”. Trei sferturi din acest aluat se preseaza in forma de tarta, restul il pastram pentru crusta.Intre timp, punem pe foc visinele, sucul de fructe, zaharul vanilat si Amaretto. Cateva minute mai tarziu, cand toata bucataria se umple de miros minunat sau se aud vecinii batand la usa, whichever comes first, mutam compozitia intr-un loc ferit, sa se raceasca putin.Ultimul pas, turnam amestecul de visine inmiresmate peste blat, si crusta ramasa, peste visine. Intr-un cuptor obisnuit, ar trebui sa fie gata in aproximativ 30 minute. Dar n-am nici un dubiu c-o sa va prindeti de momentul asta si singuri.
PS: zahar vanilat e asa, o politete, in cazul in care reusiti sa va invartiti mai mult de 5 minute pe langa minunatia asta fara s-o gustati. Daca va aflati intr-un astfel de moment, atunci da, il puteti presara pe deasupra.




Bon appetit!

03. Cheesecake cu vișine, fără crustă - Jul 12, 2015 5:52:00 AM

Îmi place foarte mult cheesecake-ul, dar mi se pare o rețetă la care trebuie să stai să bibilești un pic. Așa că atunci când am dat de rețeta asta mai rapidă, fără crustă, și în plus plină de vișine delicioase, am zis că trebuie neapărat s-o fac! Vișinele și brânza alcătuiesc una dintre cele mai savuroase combinații, iar când se întâlnesc într-o prăjitură care se servește rece, puține lucruri mi se par mai răcoritoare de atât!



Ingrediente:300g cremă de brânză100g smântână2 linguri de miere (sau 100g zahăr)2 ouă1 linguriță esență de vanilie1/2 kg vișine, cărora le scoatem sâmburii.
Preparare:Întâi și întâi pornim cuptorul să-l preîncălzim la 180 grade Celsius.Apoi punem hârtiuțe într-o formă de copt brioșe, și așezăm câte 3-4 vișine pe fundul fiecăreia.


Amestecăm într-un bol crema de brânză, smântâna, ouăle, mierea și esența de vanilie, până când obținem o compoziție omogenă. Mai adunăm din când în când cu o spatulă compoziția de pe marginile castronului, ca să nu lăsăm nimic în urmă. Ideal este să lăsăm ingredientele să ajungă la temperatura camerei înainte de a le mixa, pentru a obține compoziția perfect de cremoasă și ușoară.După ce terminăm de mixat, trebuie să bătem de câteva ori castronul de bufet, pentru a scoate toate bulele de aer.Cu ajutorul unei linguri sau o lingură pentru servit înghețata, împărțim compoziția în mod egal în toate formele de brioșe, iar la sfârșit, batem din nou de câteva ori, ușor, tava de brioșe de bufet.
Așezăm câte o vișină în vârf și dăm tava la cuptor pentru 15-20 de minute. 


După acest timp, oprim focul la cuptor, dar mai lăsăm cheesecake-ul înăuntru, fără să deschidem ușa cuptorului, pentru alte 30 de minute. Lăsăm să se răcească complet, iar apoi le punem la frigider, acoperite, până când le servim.



Poftă bună!
04. Clafoutis cu cirese - Jul 8, 2015 7:17:00 AM



M-am gândit să profit de cireșele astea delicioase din piață și am pus mâna să meșteresc un Clafoutis cu cireșe. Clafoutis-ul este o prăjitură franțuzească, cu o textură densă, ca o budincă, dar foarte aromată și delicioasă. Cireșele îi dau o savoare deosebită și, deoarece se servește rece, este foarte răcoroasă și perfectă pentru vară.
Se poate face cu orice fel de fructe: cireșe, vișine, caise sau piersici, zmeură, orice aveți!
Ingrediente:500g cireșe (tradițional, cireșele se lasă cu sâmburi, dar dacă aveți copii, puteți scoate sâmburii)130g făină300ml lapte bătut (merge și cu lapte simplu)2-3 linguri miere (sau 100g zahăr)4 ouă50g unt topit1 praf de sare1 lingurință esență de vanilie1 lingurițp esență de migdale
Preparare:Se tapetează cu unt și făină un vas care merge la cuptor și se plasează cireșele pe fundul vasului, astfel încât să acoperiți toată suprafața cu cireșe. Le îngrămădiți cât puteți de mult, cu cât sunt mai multe cireșe, cu atât e mai gustoasă prăjitura.Într-un bol se amestecă cu mixerul toate celelalte ingrediente, până când obținem o compoziție ca de clătite. Apoi se toarnă această compoziție peste cireșe și se dă la cuptorul încălzit la 160 grade Celsius pentru 40-50 de minute.Când scoateți prăjitura de la cuptor, veți vedea că aceasta s-a umflat foarte mult, dar lăsați-o să se răcească și își va reveni la normal. Presărați apoi zahăr pudră pe deasupra și serviți-o la temperatura camerei sau rece de la frigider.
Poftă bună!
05. Brioșe glazurate, umplute cu peltea de lămâie - Nov 21, 2014 8:14:00 AM


Ingrediente:
Pentru brioșe:
340g unt la temperatura camerei300g zahăr6 ouă350g smântână3 linguri suc de lămâie2 linguri coajă rasă de lămâie500g făină1 pliculeț praf de copt1/2 linguriță sare1 rețetă de peltea de lămâie 
http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2014/11/peltea-de-lamai.html
Pentru glazura de lămâie:
50g zahăr pudră1 lingură peltea de lămâie2 lingurițe de apă
Atenție: din aceste ingrediente eu am făcut 3 tăvi de câte 12 brioșe. Dacă vreți să vă iasă mai puține brioșe, reduceți cantitățile corespunzător!

Preparare:
Brioșe:
În primul rând, pornim cuptorul și îl încălzim la 350 de grade și pregătim o tavă de brioșe cu forme de hârtie.Apoi, într-un castron încăpător, batem untul împreună cu zahărul până obținem o consistență pufoasă. Adăugăm ouăle unul câte unul, și mixăm bine după fiecare până ce îl încorporăm perfect.Apoi adăugăm smântâna, sucul și coaja de lămâie și amestecăm bine de tot.Într-un vas separat, amestecăm făina, praful de copt și sarea, iar apoi turnăm acest amestec de făină peste ingredientele lichide, treptat, până ce obținem o compoziție omogenă.Umplem formele de brioșe cam două treimi cu compoziția obținută și dăm la cuptor pentru 25-30 de minute, până când trece testul cu scobitoarea.Între timp pregătim glazura.După ce le scoatem de la cuptor, lăsăm brioșele vreo 3 minute să se răcorească în tavă, după care le putem îndepărta fără grijă.Umplem un poș pentru ornat cu peltea de lămâie și îl echipăm cu un dui pentru umplut. Introducem duiul în brioșă, pâmă la capăt, și pe măsură ce umplem cu cremă, retragem duiul din brioșă.La sfârșit ungem suprafața brioșei cu glazură și servim!

Glazura:
Amestecăm într-un vas mic zahărul pudră și pelteaua de lămâie, până obținem o cremă groasă. Adăugăm apoi apa și este gata glazura!Se servește imediat sau se păstrează la frigider.

Poftă bună!
06. Peltea de lămâi - Nov 21, 2014 7:03:00 AM


Pelteaua de lămâie este un desert de origine britanică pe care eu îl ador datorită combinației între gustul dulce și cel acru al lămâii. Se poate folosi într-o varietate de rețete, de la torturi, tarte, cheesecake și budinci, sau chiar se poate întinde pur și simplu peste pâine prăjită. Oricum ați folosi pelteaua, vă garantez un desert absolut delicios!

Eu am folosit-o într-o rețetă de brioșe umplute cu peltea de lămâie pe care vă recomand s-o încercați și voi, este extraordinară!
http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2014/11/briose-glazurate-umplute-cu-peltea-de.html

Ingrediente:
100g zahăr1 lingură amidon de porumb2 lingurițe coajă rasă de lămâiesuc proaspăt stors din 2 lămâi1/4 ceașcă apă30g unt3 gălbenușuri de ou, bătute ușor

Preparare:
Într-o crăticioară de mărime medie combinăm zahărul, amidonul, coaja și sucul de lămâie, apa și untul. Amestecăm la foc mediu până când se îngroașă crema și începe să clocotească bine.Luăm de pe foc și turnăm jumătate din conținut, treptat, peste gălbenușurile de ou, amestecând în continuu. Apoi turnăm la loc amestecul cu ou în crăticioară, dăm focul încet, și mai lăsăm să fiarbă pentru 2 minute, amestecând continuu.Lăsăm să se răcească un pic pelteaua, iar apoi o transferăm într-un vas mic, pe care îl acoperim cu folie de plastic și îl păstrăm la frigider.
Cel mai bine este să pregătim pelteaua de lămâie cu o zi înainte să o folosim în alte rețete.
Poftă bună!

07. Cartofi și ciuperci gratin, cu fulgi de migdale și roșii uscate - Nov 18, 2014 6:35:00 AM


Am fost acum câteva zile plecat până la Gura Humorului și m-am întors din acea excursie cu niște barabule bucovinene de toată frumusețea! :-) Mi s-a garantat că acestea sunt cele mai bune barabule (sau cartofi, după cum îi știm noi) pe care le-am încercat vreodată!

Așa că am căutat o rețetă pe bază de cartofi care să se ridice la nivelul minunățiilor mele moldovenești. Și am găsit rețeta perfectă pe site-ul lui Jamie Oliver: http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/easy-potato-gratin-cheese-bacon/
Am schimbat doar câteva cantități (îmi place gustul mai cremos al smântânii, iar brânza din belșug), dar am zis să compensez grăsimile în plus înlocuind bacon-ul din rețeta originală cu roșii uscate. Pot zice că am fost foarte inspirat!
Rezultatul a fost o nebunie delicioasă! Și zic că a fost, pentru că nu a rezistat mai mult de jumătate de oră toată tava.


Ingrediente:
- unt pentru uns tava- 300ml  smântână grasă pentru gătit- 4 căței de usturoi, tocați mărunt- sare și piper- 1kg cartofi, tăiați în felii subțiri- 250g ciuperci albe, tăiate felii subțiri- 5-6 roșii uscate, tăiate în bucăți mici- 200g brânză Cheddar rasă (sau cașcaval)- 2 linguri fulgi de migdale- 4 fire de ceapă verde, tăiate în felii subțiri.



Preparare:
Pornim cuptorul la 200 grade C și ungem cu unt din belșug un vas pentru cuptor, pe care îl lăsăm deoparte.
Într-o cratiță încăpătoare, punem la foc mediu smântâna și usturoiul și le lăsăm să dea în clocot, apoi dăm focul încet și mai lăsăm câteva minute. Dăm deoparte cratița și asezonăm cu sare și piper, iar apoi adăugăm cartofii și ciupercile. Amestecăm bine, astfel încât toate ingredientele să fie învelite în smântâna delicioasă și aromată. Data viitoare când voi mai face această rețetă, la acest pas voi adăuga și o parte din brânza rasă. De data aceasta n-am făcut-o, dar i-am simțit lipsa la final, ar fi închegat mai bine toată compoziția.
Transferăm cartofii în vasul pregătit pentru cuptor, ungem cu puțin unt o bucată de folie de aluminiu cu care apoi acoperim vasul și dăm la cuptor pentru 40 - 50 de minute.
Când începe să miroasă nebunește în bucătărie, îndepărtăm folia, adăugăm brânza rasă și fulgii de migdale și presărăm deasupra majoritatea feliilor de ceapă și roșiile uscate. Păstrăm câteva felii de ceapă pentru final, le vom folosi la servit.
Mai dăm la cuptor pentru încă 10 - 15 minute, până când se topește brânza, bolborosește frumos și prinde o culoare rumenă, frumoasă. Verificăm și cartofii să fie bine făcuți, iar dacă totul e ok, scoatem de la cuptor și lăsăm puțin să se răcorească.
La final presărăm feliile de ceapă proaspătă și servim.





Poftă bună!

08. Food Bloggers Conference - 26 noiembrie 2014 | Hotel Crowne Plaza Bucurest - Nov 6, 2014 11:17:00 AM
                            


                       
Food Bloggers Conference este un eveniment dedicat comunitatii bloggerilor culinari din Romania. Evenimentul isi propune sa ofere un spatiu de networking si schimb de idei celei mai dezvoltate nise din blogging-ul autohton, celor care promoveaza bunul gust prin bloguri, comunitati online si site-uri specializate.

Evenimentul este oferit gratuit bloggerilor din domeniu, accesul la eveniment fiind asigurat in baza unei invitatii solicitate pe site-ul www.foodbloggers.ro.
09. Pretuieste-ti vederea - Oct 15, 2014 12:34:00 PM



 Dragile mele si dragilor, este foarte important sa avem grija de vederea noastra. Daca avem probleme cu cititul sau cu descifrarea obiectelor la distanta, este foarte important sa mergem imediat la medic.Sa nu faceti ca mine!!!Eu am intrat in primul centru de optica medicala, cu preturi mai mici, pe care l-am gasit. Se spune ca suntem prea saraci ca sa cumparam un lucru prost si ieftin. Dupa nici trei luni de zile nu mai vedeam deloc bine cu ochelarii facuti la acel centru, se zgariasera si aveam dureri de cap.I-am povestit fiului meu despre problemele pe care le-am avut cu ochelarii, iar el mi-a recomandat Clinica Optimed Medical.La Clinica Optimed Medical am descoperit adevarati profesionisti, cu aparatura de ultima generatie si o grija deosebita pentru pacienti. Aici m-am convins ca pentru sanatatea ta este bine sa apelezi la specialisti adevarati. Raportul dintre calitatea serviicilor, a produselor si pretul lor este unul corect.Pe langa controlul medical am beneficiat si de o consiliere profesionista in alegerea ramelor si lentilelor. Acest lucru este foarte important pentru ca in cazul lentilelor de ochelari, în plus faţă de corecţia optică a vederii, acestea sunt realizate cu diverse tratamente ce oferă beneficii adiţionale purtătorilor, beneficii despre care daca nu esti informat cu rabdare si profesionalism nu ai de unde sa le cunosti. Va invit sa faceti o vizita pe paginile Optimed Medical ( mai jos) si sa dati un like pe pagina lor de facebook www.optimed-medical.ro  https://www.facebook.com/OptimedMedicalBucuresti
10. Ardei copți, umpluți cu brânză - Aug 26, 2014 6:41:00 AM


O rețetă foarte simplu de realizat, cu un gust deosebit și încântător! Am adaptat-o după rețeta Bucătarului Maniac, de aici: http://www.bucatarmaniac.ro/2014/08/ardei-copti-umpluti-cu-branza.html

Ingrediente:- 5 ardei grași, mari și frumoși, preferabil roșii
- 300g brânză dulce de vaci
- 200g telemea (sau orice brânză sărată)
- 100g cașcaval
- 1 legătură mărar
- 1/2 legătură pătrunjel
- 1 lingură chimen, zdrobit puțin pentru a-i intensifica aroma
- sare, piper
- ulei de măsline

Preparare:

Întâi și întâi coacem ardeii. Eu îi coc la cuptor, într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, timp de 40 - 45 de minute. După fiecare 10-15 minute (când s-au făcut pe partea pe care i-am pus și miroase frumos în toată casa), îi întorc pe o altă parte.
După ce sunt gata, îi scoatem într-un vas adânc, îi presărăm cu sare și acoperim vasul cu un capac sau cu folie și îi lăsăm să transpire timp de vreo 10-15 minute. În felul acesta, coaja se desprinde mult mai ușor.
După ce s-au răcorit, doar tragem de codiță, iar cotorul și majoritatea semințelor ies foarte ușor. Coaja se curăță foarte simplu, aproape singură, dar trebuie să avem grijă să nu rupem ardeiul.


Între timp amestecăm cele 2 tipuri de brânză, cea sărată și cea dulce, împreună cu mărarul și semințele de chimen.
Umplem apoi ardeii cu acest amestec de brânză și îi așezăm într-un vas care va merge la cuptor. Stropim din belșug cu ulei de măsline, apoi presărăm cașcavalul ras pe deasupra, iar la sfârșit condimentăm cu piper.
Dăm la cuptor pentru 10 minute, până se topește frumos cașcavalul.
Se servesc imediat, cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra.



Poftă bună!
11. Tocăniță de inimi și pipote cu paste - Aug 13, 2014 4:33:00 AM


Ingrediente:

500g inimi și pipote300g paste scurte (fusilli sau penne) Divella1 ceapă 2-3 fire ceapă verde (opțional)1 ardei gras roșu3 roșii1/2 legătură pătrunjelsare, piper1 lingură mix de condimente (oregano, busuioc, rozmarin, cimbru)1 linguriță cu vârf boia dulce4 linguri ulei

Preparare:

Tocăm mărunt ceapa și ardeiul le călim în ulei vreo 5 minute, până se înmoaie.

Pipotele le curățăm de zgîrci și le tăiem în bucățele mai mici. La fel și inimile, se pot tăia în 2 dacă doriți bucățele mai mici. Le spălăm apoi în mai multe ape, până ce apa rămâne curată pe ele.După ce am călit bine ceapa împreună cu ardeiul, adăugăm pipotele și inimile și roșiile tăiate cubulețe. Mai adăugăm 200 - 300 ml de apă, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă la foc mic pentru o oră.Avem grijă să nu scadă sosul prea mult, carnea ar trebui să fie mereu acoperită de sos. După ce a fiert bine, adăugăm sarea, piperul și condimentele, pătrunjelul și boiaua și mai lăsăm la fiert pentru încă 5 minute, fără capac.

Când sunt aproape gata, punem la fiert apă cu sare și fierbem pastele conform cu instrucțiunle de pe ambalaj (eu am folosit fusilli Divella și le-am lăsat 10 minute).
Adăugăm apoi pastele scurse bine peste tocăniță și amestecăm bine până ce acoperim complet pastele în sos.






Poftă bună!
12. Cheesecake cu blat de biscuiti - fara coacere - Jul 30, 2014 9:31:00 PM





Ingrediente:

Pentru blat
- 400g biscuiti Divella ( 200g cu ciocolata si 200g cu cacao)
- 1 pachet de unt
Pentru crema
- 2 cutii de Mascarpone (500g)
- 200 ml frisca lichida
- 1 plic de zahar pudra
- o jumatate pahetel de gelatina
Pentru decor
- 500g visine si capsuni
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 3 linguri indulcitor natural din stevie Green Sugar
- 15 biscuiti cu cacao Divella
- o jumatate pachetel gelatina



Preparare:
Intr-un vas termorezistent punem fructele, le amestecam cu indulcitorul, cu zeama de lamaie si le lasam o jumatate de ora, 



dupa care le punem pe foc mic pana se ingroasa putin siropul.

Faramitam biscuiti.


Topim untul.

Lasam sa se racoreasca untul si il amestecam cu biscuitii sfarmati.

Intr-o tava de tort, cu pereti detasabili, intindem uniform biscuiti si presam bine.Pe marginea tavii, de jur imprejur, asezam cei 15 biscuiti cu cacao, cu fata decorata in spre exterior.Dam blatul la congelator, pentru cel putin o ora.

Batem frisca pana se intareste.



Mixam bine Mascarpone, impreuna cu zaharul pudra. Turnam peste ea frisca batuta si amestecam usor, pana la omogenizare.



Topim gelatina conform instructiunilor de pe pachet si amestecam jumatate din ea cu visinile si capsunile, iar cealalta jumatate cu crema de branza.
Scoatem forma de tort de la congelator si turnam peste blat, crema de branza pe care am amestecat-o cu frisca si gelatina. Nivelam bine si scuturam putin tava pentru uniformizare.



Dam la congelator pentru inca, cel putin o ora. Scoatem si turnam deasupra fructele, in care am pus gelatina.



Dam la frigider pentru minim 5 ore. Dupa aceasta perioada ( stiu, este foarte greu sa astepti) scoatem partea detasabila a formei si feliem dupa dorinta si numar de consumatori.





Pofta buna!
13. Chiftele marinate cu tarhon - Jul 29, 2014 4:40:00 AM

Ingrediente:

- 12-16 chifetelute
- 2 cutii rosii cuburi de la Divella
- tarhon verde
- 4-5 foi de dafin
- 4-5 catei de usturoi, curatati si taiati marunt
- 2 cepe taiate marunt
- 1 canuta de vin
- 1 lingurita cu varf de indulcitor natural din stevie Green Sugar
- 1 lingura de faina
- sare si piper dupa gust
- 2 -3 cani de apa


Preparae:

Calim ceapa si usturoiul, adaugam rosiile cuburi, foile de dafin, vinul si indulcitorul. 


Lasam sa fiarba 15 minute si pasam rosiile. Adaugam chiftelele, 2 cani de apa si mai fierbem 20 de minute.



Adaugam tarhonul taiat marunt, 1 lingura de faina dizolvata bine in apa rece, sare si piper dupa gust si mai lasam sa fiarba 15 minute.



Pofta buna!
14. Paste ultra rapide cu brânză - Jul 20, 2014 5:41:00 AM



Știți și voi, probabil, cum sunt acele zile în care trebuie să pui ceva pe masă, însă timpul este foarte limitat. Rețeta pe care urmează să vi-o prezint mai jos este ideală pentru astfel de zile, deoarece se prepară foarte ușor și foarte rapid: în 10 minute sunteți gata cu totul!



Ingrediente:300g penne Divella100g brânză telemea1 lingură ulei de măslinesare și piper1 1/2 linguriță cimbru uscat1 linguriță chives uscate (dacă nu aveți, se poate și fără)1/2 linguriță chimen zdrobit un pic pentru a-i intensifica aroma
Preparare:Se pun pastele la fiert într-un vas cu apă clocotită și sare și se lasă la foc mic conform instrucțiunilor de pe amblaj (aprox. 9 minute).
După ce au fiert, se strecoară, apoi le punem înapoi în vasul în care au fiert și adăugăm uleiul de măsline și condimentele și amestecăm bine.

Adăugăm apoi brânza rasă și... gata! 




Putem înfuleca!

Eu am mărunțit câteva penne și i le-am oferit și nepoțelului meu.I-au plăcut atât de mult încât a lins farfuria... la propriu! :-)


Poftă bună!
15. Fasole & linte cu caise si carnaciori afumati - Jul 17, 2014 5:49:00 AM



Aceasta este o mancare foarte usor de facut si deosebit de gustoasa, datorita ingredientelor de calitate.

Ingrediente:
- 2 conseve de fasole uscata Divella
- 2 conserve de linte Divella
- 4 linguri sos mediteranean Divella
- 2 carnaciori bine afumati ( oltenesti)
- 3 legaturi de ceapa, numai partea alba
- 5 caise, bine coapte
- marar si patrunjel
- chili
- otet balsamic
- 1 lingurita rasa de indulcitor din stevie GREEN SUGAR COOKING
- 4 linguri ulei de porumb pentru prajit Arpis
- sare si piper




Preparare:

Taiem carnaciorii in bucati mici.
Intr-o cratita punem ulei de porumb la incins si calim carnaciorii.



Scoatem carnaciorii si punem ceapa verde ( partea alba, intreaga sau taiata in doua) la calit.



Taiem caise in bucatele mici si le adaugam alaturi de ceapa calita.





Lasam 5 minute si adaugam sosul mediteranean.



Macinam putin chili.



Punem si 3-4 foi de dafin.



Adaugam indulcitorul si otetul balsamic, doua cani de apa si lasam sa fiarba 15 minute.







Adaugam fasolea, lintea si carnatii si mai lasam sa fiarba 10-15 minute.




Adaugam verdeata taiata marunt, potrivim de sare si piper si gata mancarea!



Pofta buna!
16. Castigatori CONCURS DIVELLA - Jun 30, 2014 8:37:00 PM
Iata si lista castigatorilor:

Locul 1


 211.margareta cismasiu

Locul 2



73.Lucia Clepce

Locul3



302.serban greti

Felicitari!
Castigatorii sunt rugati sa trimita numele, adresa si numarul de telefon pe adresa de email retete.mancaruri@yahoo.com, in maxim 48 de ore.
Cei care nu vor face acest lucru vor fii inlocuiti cu alta persoana pe care o voi extrage ulterior!


17. Lista participantilor la CONCURS DIVELLA - Jun 30, 2014 5:37:00 AM

CINE S-A INSCRIS DE DOUA SAU MAI MULTE ORI CU ACELASI CONT, VA FI ELIMINAT DIN CONCURS!

Imi cer scuze de intarziere! Verificati daca sunteti in lista!
Extragerea se va face in jurul orei 23.


1. Florentina Misios
2. Elena Angheluta
3. Luminita Diaconu
4. Ph Vio
5. Mihaela Florentina Apostoiu
6. Ionela Mihai
7. Panait Elena
8. crybaby
9. simona mihalache
10.elena banu
11.Adriana Micsa
12.Oana Stefan
13.Roxana Dumitrascuta
14.Cristina -Elena Antohe
15.filigeanumarius danie
16.Mihaela Georgescu
17.Fedeles Liliana
18.Cristina Valentina
19.scarlat mihaela
20.Dante Flori
21.cristina iacob
22.Sin Elena
23.Elke Dvornic
24.Barcer Mihaela
25.matau camelia
26.boghiu.florica
27.ELENA ALINA ARON
28.ioan chircu
29.ENACHE NICOLETA
30.Dobrica Carmen-Ana
31.Molnar Cecilia
32.Viorica Apostol
33.Mary Anton
34.Rudy Anton
35.Badea Simona Gabriela
36.Arina G Ignatoiu
37.Alexandra Serban
38.Marculescu Octavia
39.Maciuca Felicia
40.HOSSU CLAUDIA
41.Cristina Ramona Voinea
42.alinaflorentina.hurmuz
43.Cristina Elena Elly T
44.Gabri Ela
45.smarandache daniella
46.Cioroiu Flori Mimi
47.Alexandrescu Corina
48.Nicoleta Agache
49.Mirela Mandreanu
50.Alex Cirstocea
51.Janeta Janet
52.Maria Dragomi
53.Mardare Larisa Delia
54.Silviu Baroiu
55.Vulcu Anca
56.violeta filigeanu
57.Elena Tanase
58.molan daniela
59.dumitrache tania
60.Cristea Sanda
61.ristea marinela
62.Adina Gavriloi
63.Mere Verzi
64.EMIL HOSSU
65.Ene Maria
66.Nadia Chiric
67.Flory si Tibi Matei
68.Cirjan Vasile
69.preda nicoleta alina
70.Ciobanu Angelica
71.DASCALU IOANA DORINA
72.Tatiana Sorina
73.Lucia Clepce
74.Andrea L Dea
75.Diana Dienutza
76.nita veronica
77.Love Xandra
78.Bancescu Adriana
79.Ramona Elena Dancea
80.Irina Alexa
81.Anca Iordanescu
82.Daniela Gabriela Ionescu
83.Paula Paula
84.Mirela Gavrila
85.Paula Paula
86.pop aurelia
87.Nicol cxena
88.Olga Serban
89.Chesnoiu Elena Andreea
90.Ionescu Ana-Claudia
91.Berescu Cornelia Mariana
92.gabriela nastase
93.Alexandra Ioana
94.serban greti
95.Rosulescu Eugenia
96.Georgiana Georgy
97.nadia alina candrea
98.adrian stoian
99.Vlad Adriana
100.Dulce Ale
101.Manole George
102.Maio Yoma
103.stancu ana
104.veronica constantin
105.Tibi Tiberiu
106.Ionel-Cornel Vasilescu
107.Iura Manole
108.Micky Miha
109.Cristy Criss
110.Manole Ioana
111.Mihaela Alexandra Bianu
112.Giro Girondini
113.Aura Aurelia
114.Alexandru Bacila
115.Cata Catalin
116.Clavi Mpo
117.Cristina Cristy
118.Oana Yoana
119.Elena Lenti
120.Brindusa Aluculesei
121.Magda Iub
122.Dragomir Vera
123.dumitrache dumitru
124.berzantu alina
125.dumitrache ioana
126.Vasile Jarca
127.ana patrasc
128.vali hurmuz
129.Adriana Panait
130.Violett Vlasceanu
131.Cristina Vl
132.Yady Deea
133.Aghinitei Maria
134.Porumb Maria
135.axela stanciu
136.ungureanu gabriela
137.serban d catalina
138.Viorica Vio
139.Florea Corina
140.ioana alexandrescu
141.Crisstyna Cryss
142.ANca Gabriela Lup
143.Florentina Manole
144.lautarescu adriana
145.Mihaela Soare
146. Loredana Toma
147.Nicoleta Alexandra
148.Tudorica Valentina
149.Coseru Maria
150.Ralu River
151.Tiby Legrand
152.Ruxandra Girbea
153.Cristi Andreea
154.Alexandrescu Crinu
155.Cristea Ionita
156.suzana suzy
157.Mandruti Vasile
158.Cami Ionescu
159.Lacra lacry
160.Corina Magdalena
161.Adina Radu
162.Vyo Ryka
163.Trica Viorica
164.Victoria Vicky
165.Elena Manole
165.Silvia Ghita
166.Elsa Elsa
167.Roxana Roxy
168.Micky Michele
169.Tinna Man
170.Gheo Gheorg
171.Iony Ionela
172.Crinu Crin
173.Badoiu Ion
174.Ghizdavu Iuliana simona
175.Maria Martia
176.Urse Cristina-Elena
177.IULIANA DANIELA IONICHE
178.ELISABETA SIN
179.Mihaela Annya
180.Gheorghiu Paul
181.bdoinana (Doina Ana Butman)
182.Alina Surugiu
183.Bleotu Macrina
184.Irina Scumpi
185.INNA MAR
186.Meli Ioana
187.Horhe Ghe
188.Alex Crn
189.Copilitza Fara Minte
190.Mitza Mihail
191.Florentina Mandruti
192.Victor Brad
193.PREJMEREAN ANITA
194.Alexa Alexutza
195.Ana-Maria Gurgu
196.Cory Corina
197.Crin Alex
198.Flower Power
199.HOSSU FLORIN
200.Costi Costinel
201.Dany Danielle
202.Manole Mihaela
203.Iohana Joana
204.Silvia Encica
205.Stefan Encica
206.Cornelia Encica
207.Ababei Dan
208.Mary Lena
209.Claudia Maria H
210.Camelia Covaci
211.margareta cismasiu
212.Nico Grofova
213.Postelnicu Mariana
214.mihai florin
215.Lia Maria Grozi
216.Cristian-Tudor Covaci
217.Alice Tibi
218.Anamaria Mihaela Isaia
219.spuma smaranda
220.Roxana Popa
221.Calinescu Gabriela
222.Arsene Daniela
223.PAVELESCU CRISTIAN
224.Mihaela Luca
225.Victor Antohe
226.Danutza Buburuza
227.Denisa Ivascu
228.Catalin Zahariea
229.Loredana Mariana C
230.Ana Voi
231.Iazageanu Carmen
232.Marioara Zota
233.Popa Iulian
234.Voicu Elvira Mihaela
235.Placinta Constantin
236.ADy Adyta
237.Silvica Silvia
238.Daniel Dani
239.Bucureanu Georgeta
240.Elena Luca
241.Bucureanu Vasile
242.Loredana Cenuse
243.Cenuse Ion
244.Francisca Cenuse
245.Cenuse Sever
246.Ciuiu Elisabeta
247.Marioara Zahariea
248.Veronik Ungurean
249.Theodor Gheorghita
250.Rosulescu Robert
251.gheorghe stefan c
252.marinela maria c
253.elena neluta
254.cipri ciprian
255.mery meryem
256.loredana ceaus
257.Adriana Elena Stanescu
258.elena dobrete
259.loredana elena c
260.elena simion
261.Elisa Ababei
262.ciobanu alin laurentiu
263.scarlat mihaela
264.Aida Dolofan
265.iuli iulian d
266.doina vitomireanu
267.adelina georgiana d
268.Monica Cismas
269.Gabriela Gabriela
270.Adina Ciocalau
271.Marius Marius
272.radu.ion
273.gheorghe ceaus
274.Dana hrubariu
275.gina whim
276.Suzana Suzy
277.MARIA MAGDALENA MIHAESCU
278.Iuliana simona ghizdavu
279.Lamiita Durac
280.toncean.sidonia
281.Diaconu Margareta
282.Ghizdavu marius
283.Aghinitei Maria
284.irina nadia stefan
285.Paslaru Ileana
286.Lili Liliana
287.Mihaela Nistor
288.Gabriela Balasa Matei
289.Georgiana Loredana Lazar
290.Raluca-Andreea Tohanciuc
291.Cretu Veronica
292.Butnaru Mihaela
293.Cristian Murguleț
294.Iulia Sava
295.Gabriela Corina
296.Ana Baluta
297.Rednic Corne
298.Camelia Croitor
299.Diana Ionela
300.Florea Marina Si Emanuel
301.Hornyak Claudia
302.serban greti
303.Goia Ana Maria
304.Colceag Mirela Florentina
305.Tynna Criss
306.Olga Serban
307.Caramarin Alina Mariana
308.iulia iordachi
309.Georgiana Mihaela Vasile
310.Adriana Dumitru
311.maria tandara
312.Mary Mari
313.daniel dragomir
314.Madalina florentina dragomir
315.Antonio Bogdan
316.Mariana Baroiu
317.Anto Anthon
318.Dragos Zota
319.natalia nanty
320.taty taty
321.ghinda ioan
322.Cojan Clementina
323.nicoleta ghinda
324.alin alexandru
325.alexandru lucica
326.profira stan
327.stan anton
328.bianca ps
329.micu emil
330.isabela micu
331.sintia gab
332.gaby popescu
333.elena popescu
334.adrian popescu
335.liana popescu
336.catalin traian
337.madalina beatrice
338.ilie grecu
339.leticia popescu
340.florentina stoica
341.ARON CONSTANTIN CRISTI
342.Vasile Cosmina
343.Florina Marinela Bogdan
344.Andrei Mihala
345.Dany Bitza
18. CONCURS DIVELLA - Jun 17, 2014 4:41:00 AM



Divella Romania si blogul Retete de mancaruri, te invita la concurs!

Cerinte:

1. Da like paginii de Facebook https://www.facebook.com/DivellaRomania

2. Da like paginii de Facebook https://www.facebook.com/retetemancaruri

3. Share pozei de concurs https://www.facebook.com/retetemancaruri/photos/a.334526663261251.71083.118281361552450/677406858973228/?type=1&theater

4.Lasa un comentariu pe blogul http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/ in care sa ne spui numele de Facebook cu care ai dat like si share

*Toate cerintele sunt obligatorii! Se verifica! Durata concursului:
17.06.2014 - 27.06.2014 Premii:


Locul I- 9 pungi Biscuiti Divella OT. ALLE MANDORLE- 9 pungi Biscuiti Divella BRIOTTI CACAO + PANNA- 12 pungi Paste Divella GNOCCHI
Locul II- 5 pungi Biscuiti Divella OT. ALLE MANDORLE- 5 pungi Biscuiti Divella BRIOTTI CACAO + PANNA- 7 pungi Paste Divella GNOCCHI
Locul III- 4 pungi Biscuiti Divella OT. ALLE MANDORLE- 4 pungi Biscuiti Divella BRIOTTI CACAO + PANNA- 5 pungi Paste Divella GNOCCHI
Extragerea se va face, cu ajutorul Random.org,  in perioada:
28.06.2014 - 29.06.2014

Concursul este promovat pe Bestconcurs.ro!

19. Top 5 retete de sezon cu dovlecei - Jun 13, 2014 5:23:00 AM
Voi in ce ordine ati aseza retetele cu dovlecei, din acest top?



1. Supa crema de dovlecei
http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2011/02/retete-culinare-supa-crema-de-dovlecei.html



2. Chiftele cu dovlecei
http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2010/09/retete-chiftele-de-dovlecei.html



3. Dovlecei umplutihttp://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2014/05/din-ciclul-simplu-ieftin-si-bun.html

4. Dovlecei cu rosii si mozzarellahttp://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2013/07/dovlecei-cu-rosii-si-mozzarella.html

5. Dovlecei la cuptorhttp://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2013/07/dovlecei-la-cuptor.html

Pofta buna!
20. Cartofi noi a la Vasile - Jun 8, 2014 5:45:00 AM


Aveam pofta de cartofi noi, dar nu vroiam sa-i mananc prajiti, asa ca mi-a venit aceasta idee.
Incercati si nu o sa va para rau!

Ingrediente: 

- 1, 5 kg cartofi noi, romanesti
- 5 oua
- 100 g branza tare, eu am avut de oaie (super buna, cumparati de la tarani)
- 1 rosie maricica, de tara, romaneasca
- ulei de floarea soarelui presat la rece
- sare si piper

Preparare:

Frecam cartofii cu sare pana se ia mizeria de pe ei, ii spala si ii uscam.
Ii fierbem in apa rece cu sare, cam 20-25 de minute, din momentul in care incepe sa clocoteasca (cel mai bine este sa-i incercati du pa 20 de minute).
Ii scurgem bine de apa si ii punem intr-o tava de tarta, unsa cu ulei.


Taiem rosia spalata, in felii si o punem peste cartofi. 


Stropim cu puti ulei de floarea soarelui presat la rece,


asezonam cu sare si piper si dam la cuptorul bine incins. Lasam cam 10-15 minute.


Scoatem tava de la cuptor, batem ouale si le turnam deasupra. 


Radem peste ele branza 


si dam la cuptor pana se rumeneste frumos.


Pofta buna!
21. Fasole aurie teci ca la mama acasa - Jun 6, 2014 11:59:00 AM

Fasole aurie de Bacău BIO - Direct din gradina, la mine pe masa!
Daca esti din Bucuresti si vrei  aceasta minunata fasole intra pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/LegumeBioRomania si comanda.


Am facut aceasta simpla si desavarsita mancare, dupa reteta mamei mele, numai ca eu am facut mujdeiul cu smantana.
Ingrediente:
- 1,5 kg fasole aurie pastai
- 6-8 catei de usturoi, dupa gust
- 150 ml ulei presat la rece de susan ( eu am folosit Cardinal, pentru ca stiu ca este 100% natural)
- 2 linguri smantana
- o lingura de sare de mare
- piper proaspat macinat
- patrunjel tocat marunt

Preparare:
Rupem capetele de la fasole si rupem pastaile in 3-4 bucati, in functie de cat sunt de mari. 


Spalam foarte bine fasolea si o punem la fiert, intr-un vas cu apa rece.
Cat fierbe fasolea, curatati usturoiul, taiati-l marunt si pisati-l cu sare. Cand se formeaza o pasta,


incepeti sa adaugati putin cate putin ulei de susan, amestecand incontinuu. 


Puneti pe rand si amestecati cu usturoiul, cele doua linguri de smantana.


Cand este fiarta fasolea ( la mine a durat cam 35 de minute) o sucurgem bine de apa.
Punem intr-o tigaie, sa se incinga, putin ulei de susan. Calim fasolea cam 10 minute.


Condimentam cu sare si piper proaspat macinat.


Adaugam crema de usturoi si mai calim 5 minute.


Eu nu am mai rezistat mirosului si tot am gustat.
Punem fasolea pe farfurii si presaram patrunjel.
Se poate servi si calda si rece.


Pofta buna si spor la bucatarit!
I


22. Top 15 Siteuri - Bloguri culinare - luna mai 2014 - Jun 2, 2014 11:26:00 AM



1. www.e-retete.ro


2. www.retetecalamama.ro

3. jamilacuisine.ro


4. laurasava.ro

5. teoskitchen.ro

6. caietulcuretete.com

7. www.bucatareselevesele.ro

8. www.culoriledinfarfurie.ro

9. retete-haplea.ro

10. alexjuncu.ro

11. www.all-food.ro

12. cakebox.ro

13. www.dulcegarii-culinare.ro

14. viorica-torturi.ro

15. furnicuti.blogspot.com

*Aceste date sunt obtinute de pe Trafic.ro, deci este posibil sa mai existe siteuri care nu sunt inscrise pe Trafic.ro si deci nu apar in acest clasament.
23. Bancul zilei - Jun 2, 2014 5:35:00 AM

- Buna ziua , vreau 4 shaorme la pachet va rog. 2 cu pui si 2 cu vita.In cele cu pui vreau puiu pe o parte ars pe o parte crud si pita arsa.La o shaorma cu vita vreau carnea cruda in sange, pita arsa pe o parte si numai cu castravetiin cealalta cu vita, vreau carnea carbune, pita arsa si numai cu ceapa!!!- Da’ domnule, dar ce-mi cereti e foarte greu de facut!
- Pai si ieri cum ai reusit?
24. Funny food - Poza zilei de 02.06.2014 - Jun 2, 2014 5:23:00 AM


25. Bancul zilei - Jun 1, 2014 12:37:00 PM

Un macelar vede intrand in magazinul sau un caine cu o bancnota de $10 si un bilet pe care scria: "10 antricoate de miel, va rog".
Amuzat, ia banii, pune antricoatele intr-o punga in gura cainelui, si inchide repede magazinul.
Il urmareste pe caine si vede cum opreste la culoarea verde a semaforului, se asigura in ambele sensuri si traverseaza in statia de autobuz.
Cainele verifica lista cu orarul si se aseaza pe banca.
Cand autobuzul apare, se uita sa verifice numarul autobuzului, apoi se urca.
Macelarul il urmeaza perplex. Dupa un timp, cainele se aseaza in fata, se pune pe labele din spate si apasa butonul "stop", iar macelarul il urmeaza afara.
Cainele alearga pana in fata unei case si lasa punga la intrare. Se intoarce pe alee, mai face o cursa si latra catre usa . Si latra, si latra... Niciun raspuns din spatele uşii. Atunci sare pe perete, alearga in jurul gradinii, se bate cu capul de geam, sare si asteapta din nou la usa . Un
tip masiv iese injurand si bombanind cainele.> Macelarul incepe sa strige la tip:
-"Ce dracului faci? Cainele asta e un geniu!"
Stapanul ii raspunde:
-"Geniu, pe dracu.. Este a doua oara saptamana asta cand isi uita cheia!"